latinica  ћирилица
25/05/2015 |  12:56 | Аутор: СРНА

Лукач: МУП Српске ће се борити против свих видова тероризма (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да ће се МУП Српске борити против свих видова тероризма и позивања на терористичке акте у БиХ, па и ако то буде посредством веб портала.
Драган Лукач и Драган Мектић - Фото: СРНА
Драган Лукач и Драган МектићФото: СРНА

Након састанка у Бањалуци са министром безбједности БиХ Драганом Мектићем, Лукач је навео да је на састанку највише говора било о успостављању и функционисању ударне и оперативне групе за борбу против тероризма у БиХ.

"Увјерен сам да ћемо убрзо у организацији министра безбједности БиХ имати један заједнички састанак попут онога који смо недавно имали у Бањалуци, гдје ћемо разговарати на који начин ћемо ставити у функцију ударну и оперативну групу и на који начин ћемо на највећи могући ниво подићи рад оперативне групе у БиХ за борбу против тероризма", истакао је Лукач.

Лукач је истакао да ће формирање оперативне групе за борбу против тероризма на нивоу БиХ умногоме допринијети борби против тих кривичних дјела.

На питање да прокоментарише информацију да је извјесни Борис Додик из Удружења "Црна рука" данас на свом фејсбук профилу позвао на убиство предсједника Републике Српске Милорада Додика и осталих високих политичара из Српске, понудивши да ће одмах по обављеном послу за ту врсту услуге исплатити позамашну своту новца, Лукач је рекао да позивање других лица на неке радикалне методе и извршење кривичних дјела, односно подстрекавање представља кривично дјело.

Он је додао да ће свако лице које то ради по Кривичном закону Републике Српске и БиХ бити процесуирано.

Лукач је рекао да ће МУП Републике Српске процесуирати и кривична дјела пријетња новинарима смрћу на интернет форумима.

"Полиција мора процесуирати свакога ко подстрекава другог на извршење кривичног дјела или сам припрема извршење неког кривичног дјела", закључио је Лукач.

МЕКТИЋ: ПОТРЕБНА ДЕРАДИКАЛИЗАЦИЈА

У БиХ постоји тероризам, постоји идеологија која прихвата, подржава, подстрекава и финансира тероризам, због чега је неопходно да безбједносне агенције заједнички анализирају и процијене овај проблем, те пронађу заједничке одговоре за дерадикализацију екстремних и насилних покрета у БиХ, изјавио је данас министар безбједности БиХ Драган Мектић.

"Морамо радити локалне стратегије и силазити у локалне заједнице и виђети шта је улога вјерских заједница у БиХ по том питању, те која је улога медија по питању поменуте дерадикализације", рекао је Мектић у Бањалуци, након састанка са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем.

Мектић је навео да је са Лукачем разговарао о стратегији на нивоу БиХ која би се бавила превенцијом и борбом против тероризма, односно дерадикализацијом у БиХ.

"Са тужилачког аспекта имамо комплетну визију како бисмо требали ђеловати ефикасније и одговорити на све евентуалне покушаје тероризма у смислу да га, када постоји одређена информација да неко заговара, подстрекава или жели да изврши терористички напад, у заједничкој полицијско-тужилачкој акцији доведемо до процесуирања и да то заврши осуђујућом пресудом", каже Мектић.

Он је рекао да држављани БиХ који се боре на страним ратиштима, првенствено у Сирији и Ираку, по повратку представљају озбиљан проблем у БиХ, подсјетивши да злочин у Зворнику на одређен начин има везе са особом која је била на ратишту у Сирији, што треба да докаже истрага.

"Такве особе представљају велику терористичку пријетњу за БиХ. Нажалост, ријеч је о држављанима БиХ које не можемо ни на који начин протјерати из БиХ, већ се морамо супротставити њиховом теростистичком дјеловању", истакао је Мектић.

Он је оцијенио да је ово што предузимају полицијске и тужилачке организације на борби против тероризма у БиХ веома битно, али је то у неком случају чак и закашњела фаза.

Мектић је подсјетио да у БиХ већ постоји конкретно кривично дјело тероризма у вези са терористичким нападом на Полицијску станицу у Зворнику.

"Са безбједносно-тужилачких аспеката ми ћемо предузимати мјере формирањем једне оперативне полицијске групе која ће заједно са тужиоцима сваки дан искључиво радити на питањима тероризма", појаснио је Мектић.

Према његовим ријечима, у току је процес договора безбједносних структура у БиХ у вези са формирањем оперативне групе за борбу против тероризма у БиХ, и то мора бити урађено у хитној процедури, јер нема времена за одуговлачење са тим питањем.

Говорећи о тренутном току истраге у вези са терористичким нападом на Полицијску станицу у Зворнику, Мектић је навео да истрага није спора, јер још траје вјештачење изузете документације, рачунара, мобилних телефона и дискова.

Коментаришући критике упућене њему и ресорном министарству када је ријеч о борби против тероризма од експерата за борбу против тероризма из Републике Српске Драгомира Бабића и Џевада Галијашевића, Мектић је рекао да не прихвата такву врсту критика, јер долазе од, како каже, некомпетентних људи.