latinica  ћирилица
25/05/2015 |  14:19 | Аутор: СРНА

Служен парастос за убијене српске цивиле у Брадини (ВИДЕО)

Служењем Свете архијерејске литургије и парастоса у обновљеној цркви Вазнесења Господњег у Брадини, код Коњица, данас су обиљежене 23 године од спаљивања овог и околних села, при чему је убијено 48 српских цивила, док је велики број протјеран и одведен у логоре, а црква запаљена и срушена.
Парастос у Брадини - Фото: СРНА
Парастос у БрадиниФото: СРНА

Свештеници Српске православне цркве служили су Свету литургију након чега је служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју српским жртвама отаџбинског рата у БиХ.

Вијенце на спомен-обиљежје положио је и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић који је рекао да је Брадина симбол страдања Срба.

"Обавеза је свих нас да дођемо и поклонимо пажњу невиним жртвама и да за људе који су се овде вратили учинимо све да им живот буде бољи", навео је Иванић.

Он је указао да у општинама Прозор, Јабланица и Коњиц сада живи 150 српских породица од неколико хиљада колико их је на тим подручјима живјело прије рата.

"Обавеза је свих нас да урадимо све да се жртве не забораве, а да повратници живе боље, да добију струју, јер је многе породице немају", рекао је Иванић.

Иванић је поручио да ће све институције власти у БиХ у неком будућем периоду
морати посветити пажњу тим људима.

Замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Предраг Јовић рекао је да би Министарство за људска права и избјеглице требало да покуша да врати све Србе који су живјели прије рата у овим крајевима, те да им обезбиједи основне услове за живот и инфраструктуру.

"Наш посао је да позовемо све људе да обнове своје куће и да се јаве Министарству. Ми имамо новца и заједно се ентитетским министарствима све ћемо да урадимо да обновимо куће и да вратимо тај народ", истакао је Јовић.

Предсједник Удружења Срба повратника "Неретва-Коњиц" Драган Суботић рекао је да је до 2010. године, уз подршку овог удружења, обновљено 11 кућа у Брадини, те одређени број српских кућа у Бијелој и Челебићима.

"Имали смо пет-шест повратника у Брадини, од чега су због недостатка посла сада остала само два пензионера, а прије рата је било више од 800 становника", навео је он.

Вијенце на спомен-обиљежје положили су изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, те представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Организација породица несталих, Савеза логораша Републике Српске и општине Коњиц.

Јелена Глигоровић изгубила је блиске рођаке у Брадини и каже да не размишља о повратку. "Радо ћу посјетити ово мјесто, али овдје нема услова за повратак, јер је ситуација све гора", појаснила је она.

Перспективу за живот и повратак не виде ни многи други становници Брадине који су се данас окупили да се присјете недужно страдалих чланова породица, комшија и рођака.

За три дана, од 25. до 27. маја 1992. године, бошњачки и хрватски злочинци бацили су 26 тијела у јаму испред православног храма у Брадини. У логорима су животе изгубила још 22 српска цивила, а за пет лица се и даље трага.

За стравични злочин у Брадини још нико није одговарао.

Према сазнањима Срне, МУП Републике Српске до сада је поднио шест кривичних пријава, односно извјештаја и допуна против 18 идентификованих лица за које постоји сумња да су 25. на 26. мај 1992. године у мјесту Брадина код Коњица починили једно или више кривичних дјела ратног злочина.