latinica  ћирилица
25/05/2015 |  14:19 | Аутор: СРНА

15 година учешћа ОС БиХ у међународним мировним мисијама

БиХ је за 15 година мировних мисија у свијет послала више од 1.000 војника и официра, међу којима су и 34 жене, а Оружане снаге БиХ нису претрпјеле ниједну жртву за вријеме мисија у нестабилним подручјима.

У касарни у Рајловцу, код Сарајева, данас је одржано свечано постројавање поводом обиљежавања 15 година учешћа Оружаних снага БиХ у међународним мировним мисијама.

Министар одбране БиХ Марина Пендеш поздравила је окупљене војнике који су дали свој допринос свјетском миру кроз мисије у Африци и Азији, додавши да је данашња годишњица резултат мисија које показују опредијељеност БиХ за учешће у међународном напору за заустављање сукоба и успостављање стабилности у кризним подручјима.

"БиХ показује своју одговорност као чланица УН", рекла је Пендешева.

Командант Оперативне команде Оружаних снага БиХ Драган Вуковић подсјетио је на коријене мировних мисија Оружаних снага БиХ који су зачети у ентитетским војскама 2001. године.

"Тада су наши први војни посматрачи отишли у Еритреју, Етиопију, Конго и Мали", рекао је он додавши да је након успостављања Оружаних снага БиХ упутила јединицу у Ирак.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анте Јелеч присутнима је рекао да је постројавање прилика за присјећање на припаднике Оружаних снага БиХ који су проводили мисије очувања мира у свијету.