latinica  ћирилица
25/05/2015 |  14:36 | Аутор: СРНА

На суђењу Харису Чаушевићу преслушани искази Аднана Харачића

Преслушавањем два исказа свједока Аднана Харачића из маја 2012. године, данас је у Суду БиХ настављено суђење Харису Чаушевићу, оптуженом за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 2010. године.
Харис Чаушевић - Фото: архив
Харис ЧаушевићФото: архив

Харачић је у исказу навео да је са Чаушевићем превозио оружје до куће Мирсада Хусеинбеговића, али да се не сјећа да ли је то било један или три мјесеца прије напада на Полицијску станицу у Бугојну.

Он је тврдио да није видио ко је испред Полицијске станице поставио експлозивну направу, али да зна ко је припремио.

"Није ми познато због чега то Харис жели да уради", рекао је Харачић.

Каже да колица у којима је превожен експлозив нису његова, те да је у гаражи код Чаушевића видио отворену врећу из које су вириле четири мине.

Харачић је потврдио да је ухапшен 4. септембра 2010. године, након што му је претресен стан, гараже и возила које је користио, те да су му тада одузети рачунар, мобилни телефон и више картица.

Навео је да је током истраге водио полицију на мјесто гдје је бацио руксак у којем се налазило више детонаторских каписли и спорогорећи штапин, а гдје је Чаушевић сакрио мину, као и на мјесто код Полицијске станице гдје је постављен експлозив.

Харачић је додао да није био задовољан како је тужилац Озренка Нешковић водила предмет у тој фази, јер је, како тврди, неке ствари преокренула.

"У полицији сам рекао да сам руксак са капислама и мином бацио у ријеку, а на терет ми је стављен покушај постављења на непознату локацију. То ме наљутило", навео је Харачић.

Он тврди да има проблема са памћењем, те да се у посљедње четири године не може сјетити неких "ситних ствари".

Харачић је потврдио да "због нервозе" користи терапију, те да као дугогодишњи наркоман никада није био на лијечењу.

Одбрана је током свједочења настојала да дискредитује свједока, јер сматра да не говори истину.

Након преслушавања исказа, данашње суђење је настављено без присуства јавности.

Чаушевић је оптужен за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 2010. године, у којем је погинуо полицајац Тарик Љубушкић, тешко повријеђена полицајац Едина Хиндић, а лакше рањено још пет њихових колега.

Суди му се у поновљеном поступку, након што му је, због битних повреда поступка, укинута првостепена пресуда којом је био осуђен на 45 година.

Суђење се наставља сутра у 9.00 часова саслушањем два свједока.