latinica  ћирилица
25/05/2015 |  14:56 | Аутор: Независне

Независне: ОБА мјесецима без контроле

Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) Босне и Херцеговине већ мјесецима ради без икакве контроле, пошто бх. парламент још није конституисао заједничку комисију за надзор над радом Агенције, пишу "Независне новине".

Због овога, како кажу многи саговорници, БиХ се сврстала међу недемократске земље и тренутно је можда и једина у Европи која нема никаквог надзора над радом својих обавјештајаца. Такође, наглашавају да ОБА једини надзор има од стране парламента с обзиром на то да чак ни ревизори који контролишу рад свих институција у БиХ немају право ни надлежност да ревидирају рад ОБА.

"Без надзора над ОБА ушли смо у простор недемократских земаља када је у питању та област. Са аспекта стандарда које имају демократске земље, то је недопустиво јер се ради о врло осјетљивој области, а играти се тиме може довести до посљедица", рекао је Садик Ахметовић, бивши министар безбједности БиХ и актуелни посланик СДА у Представничком дому парламента БиХ.

Он наглашава да је заједничка комисија за надзор над ОБА једна од најзначајнијих и да парламент БиХ има обавезу да је формира.

Иначе, наводе "Независне", парламент БиХ формирао је сва радна тијела осим заједничке комисије за надзор над ОБА, јер представници СНСД-а не пристају на састав комисије која је предложена. Спорно је то што СНСД као опозициона странка с највећим бројем посланика у Представничком дому парламента БиХ неће имати свог представника из овог дома, а проблем је и избор предсједавајућег ове комисије јер је обавеза да на њеном челу мора бити неко из опозиције. Због ових проблема два делегата СНСД-а и један ДНС-а нису дошли на сједницу Дома народа парламента БиХ због чега није било кворума. Тада је договорено да се они ипак појаве, али да се тачка о избору заједничке комисије за надзор над радом ОБА остави за касније.

"У нормалним земљама непостојање надзора над обавјештајном агенцијом створило би општу узбуну и сви би се максимално ангажовали да се то питање ријеши. Без парламентарног надзора та агенција може бити злоупотријебљена, али очито је да парламентарној већини одговара ОБА без надзора јер се више нико не осврће на ту тему", рекла је Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ, додајући да је и парламентарни надзор над ОБА минималан.

Са друге стране, у странкама које су на власти кажу да ће то питање бити ријешено ускоро и да је већ неколико пута на проширеним колегијумима говорено о тој теми.

"Та комисија је и те како потребна. Мислим да ће у наредних десетак дана то питање бити ријешено", рекао је Дарко Бабаљ, делегат СДС-а у Дому народа парламента БиХ.

У опозиционом СББ БиХ наглашавају да контрола над радом тако осјетљиве институције мора да постоји јер, како каже Мирсад Ђонлагић, посланик ове странке у Представничком дому парламента БиХ, "без надзора не ради у функцији онога због чега је формирана".

"Крајње је вријеме да се успостави парламентарни надзор над ОБА, јер бисмо се у супротном могли сусретати с великим проблемима. Владајуће структуре не показују вољу да се рјешавају ти проблеми", каже Ђонлагић.