latinica  ћирилица
25/05/2015 |  17:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган: "Њујорк тајмс" задире у турске послове

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оптужио је данас амерички лист "Њујорк тајмс" да се својим коментарима мијеша у унутрашње ствари његове земље.
Реџеп Тајп Ердоган - Фото: архив
Реџеп Тајп ЕрдоганФото: архив

Ердоган је за један текст у прошлонедјељном броју тог недјељника рекао да се у њему "буквално дају наређења Сједињеним Државама". "Као лист, треба да знате где је ваше мјесто", рекао је Ердоган у говору у Истанбулу који је преносила турска телевизија.

"Ви се мијешате у унутрашње ствари Турске пишући нешто попут овога. Објављивањем таквог текста, ви сте прешли преко границе слободе", рекао је он.

У тексту који је "Њујорк тајмс" објавио у издању од петка, под насловом "Тамни облаци над Турском", критикује се Ердоганова владавина и његово разрачунавање са турским медијима.

У тексту се пише о нападима Ердогана на Медијску групу Доган која посједује лист "Хуријет" и то због начина писања о смртној казни која је изречена бившем предсједнику Египта Мохамеду Морсију. "САД и Турска и њени НАТО савезници треба да кажу Ердогану да се окрене са тог деструктивног пута", пише у тексту у "Њјујорк тајмсу".

Забринутост у том смислу, појачана је претходних мјесеци, наводи АФП, око права медија у Турској, а уз неколико судских поступака започетих против неколико новинара под оптужбом да су вријеђали Ердогана.

Политичке тензије су повећане у Турској уочи избора 7. јуна на којима се владајућа партија АКП бори да задржи доминацију у земљи откако је први пут дошла на власт 2002. године. Поред тога, суоснивач те странке, Ердоган, хоће да промјеном устава добије већа извршна овлашћења, наводи АФП.