latinica  ћирилица
26/05/2015 |  08:50 | Аутор: Агенције

Чиме Камерон условљава Европу?

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је у понедјељак на вече предсједнику Европске комисије Жан-Клид Јункеру да Велика Британија жели нови договор о Европи, на састанку уочи разговора с челницима водећих чланица уније предвиђених током ове седмице.
Камерун и Јункер - Фото: The Telegraph
Камерун и ЈункерФото: The Telegraph

Централна тема разговора између Камерона и Јункера за вечером у понедјељак у Камероновој резиденцији била је реформа Европске уније и преговори о новим односима између Лондона и Бриселаа, рекла је портпарол британске владе.

"Премијер је нагласио да британски народ није задовољан "statusom quo" и да вјерује да би ЕУ требало да се промијени да би боље реаговала на његове интересе", појаснила је.

Јункер је поновио да жели да дође до "праведног рјешења за Велику Британију и да жели помоћи", рекла је портпарол, додајући да су се двојица саговорника сагласила о потреби даљих разговора како би се омогућио напредак.

Камерон: Измјене правила о социјалној помоћи су предуслов преговора

Камерон је уочи недавних парламентарних избора у Великој Британији обећавао да ће поновно преговарати о условима британског чланства у ЕУ те да ће до краја 2017. одржати референдум о останку земље у Унији.

Кампању с циљем дефинисања новог статуса своје земље у ЕУ Камерон је започео прошле седмице на ссмиту Уније и бивших совјетских држава у Летонији, гдје је рекао да је увјерен да ће остварити своје захтјеве иако то неће бити једноставно.

Према његовим ријечима, измјене правила о социјалној помоћи представљају апсолутни предуслов у новим преговорима. Он жели да постигне да имигранти из других чланица ЕУ чекају четири године прије него што стекну право на социјалну помоћ у Великој Британији. Осим тога, намјерава да омогући изгон незапослених грађана ЕУ након шест мјесеци безуспјешног тражења посла.

Камерон креће на турнеју током које ће овоге седмице посјетити пет европских престоница и с кључним челницима чланица ЕУ разговарати о својим реформским плановима.

Најприје ће у четвртак отпутовати у Данску, након чега ће посјетити Холандију. У четвртак је предвиђена и вечера с француским предсједником Оландом у Паризу. У петак ће се Камерон састати с предсједницом пољске владе Евом Копач у Варшави и с њемачком канцеларком Ангелом Меркел у Берлину.

У четвртак приједлог правила о референдуму

Камерон се нада да ће успјети да  разговара са свих 27 челника земаља ЕУ појединачно, прије састанка Европског вијећа крајем јуна гдје би требало да представи детаљан план реформи.

У понедјељак је британска влада објавила да већина држављана чланица ЕУ који живе у Великој Британији неће моћи гласати на тамошњем референдуму.

Камеронов кабинет је саопштио да ће право гласа на референдуму имати само они који иначе имају право да гласају на националним изборима, затим чланови горњег дома парламента и грађани Комонвелта у Гибралтару.

То значи да ће на референдуму моћи глаавати британски, ирски, малтешки, кипарски и други грађани Комонвелта старији од 18 година и с пребивалиштем у Уједињеном Краљевству, као и грађани Уједињеног Краљевства који живе у иностранству мање од 15 година, док други држављани ЕУ неће моћи приступити биралиштима.

"То је велика одлука за нашу државу, одлука о будућности Уједињеног Краљевства. Стога мислимо да је важно да о томе одлучују само британски, ирски и грађани Комонвелта", изјавио је неименовани функционер у Камеронову кабинету.

Грађани других чланица ЕУ који живе у Великој Британији могу гласати на локалним изборима и изборима за Европски парламент.

Влада ће у четвртак парламенту предложити правила о референдуму, исти дан кад Камерон, чији су Конзервативци овог мјесеца остварили изненадну побједу на парламентарним изборима, креће на европску турнеју.