latinica  ћирилица
26/05/2015 |  09:39 | Аутор: СРНА

Варуфакис: Провешћемо реформе, нећемо мјере штедње

Грчка је посвећена либерализацији своје економије, реформисању пензионог система и разумном буџетском суфициту, саопштио је министар финансија Јанис Варуфакис.

Он је у ауторском тексту за италијански лист "Соле 24 оре" написао да Атина не може испунити захтјеве својих кредитора да ове године усвоји додатне мјере штедње, пошто су досадашње мјере ослабиле способност земље да проводи неопходне реформе.

Влада је јуче саопштила да жели да плати дугове, али да јој је хитно потребан додатан новац. Грчка мора да плати укупно 1,6 милијарди евра Међународном монетарном фонду сљедећег мјесеца.

Варуфакис је написао да је Атина спремна да проведе серију реформи.

"О чему ми говоримо? О независној пореској служби, одржавању разумног примарног суфицита, о разумном и амбициозном програму приватизације, о истинској реформи пензионог система, о либерализацији тржишта робе, услуга", прецизирао је грчки министар.

Он је додао да Грчка неће моћи да оствари те циљеве уколико би покушала да достигне "неподношљиво висок" примарни буџетски суфицит, што захтијевају кредитори.

"Наша влада не може да прихвати - и неће прихватити - лијек који се у петогодишњем периоду показао горим од болести", нагласио је Варуфакис.