latinica  ћирилица
26/05/2015 |  13:42 | Аутор: СРНА

На суђењу Чаушевићу саслушан Един Кехић

Суђење Харису Чаушевићу, оптуженом за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 2010. године, данас је настављено преслушавањем исказа Едина Кехића од 20. фебруара 2013. године, након чега је услиједило поновно испитивање овог свједока.
Харис Чаушевић - Фото: архив
Харис ЧаушевићФото: архив

У исказу који је дао прије двије године, као и током данашњег испитивања у Суду БиХ, Кехић је говорио о околностима познанства са Аднаном Харачићем, који се доводи у везу са оптуженим Чаушевићем у припремању напада на Полицијску станицу у Бугојну.

Кехић је потврдио да је био у добрим односима са Харачићем, те да су њих двојица и Мухамед Хоџић, 2008. године били приведени због сумње да су запалили православну цркву у мјесту Порјечје код Бугојна.

Свједок је рекао да су након испитивања у Полицијској станици у Бугојну пуштени, те да су након тога пронађени прави извршиоци.

Одговарајући на питање оптуженог Чаушевића, Кехић је навео да зна за Харачићеве пријетње "да ће побити неке Турке због смрти његове сестре".

Потврдио је да је Харачић био осуђиван у Њемачкој, те да је често привођен у Полицијску станицу у Бугојну.

Кехић је рекао да је Харачић једно вријеме радио у интернет клубу "Матрикс" у Бугојну чији власник је био Неџад Башић, бивши припадник јединице "Хијена" такозване Армије БиХ.

Описавши Башића као крупнијег мушкарца, дуже косе, који је носио ратна одијела, Кесић је рекао да он и Харачић нису били у посебно добрим односима.

Планирано испитивање Ријада Хусеинбеговића данас није реализовано, јер овај свједок одбране није пронађен на пријављеној адреси.

Харис Чаушевић је оптужен за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 2010. године, у којем је погинуо полицајац Тарик Љубушкић, тешко повријеђена полицајац Едина Хиндић, а лакше рањено још пет полицајаца.

Чаушевићу се суди у поновљеном поступку након што му је, због битних повреда поступка, укинута првостепена пресуда којом је био осуђен на 45 година затвора за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну.

Суђење ће бити настављено у понедјељак, 1. јуна, када би требало да буде саслушан Аднан Харачић.