latinica  ћирилица
26/05/2015 |  13:45 | Аутор: СРНА

Од Њемачке 48 милиона евра за енергетику и водоснабдијевање

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и амбасадор Њемачке у БиХ Кристијан Хелбах потписали су данас у Сарајеву уговор о финансијској помоћи Њемачке БиХ од 48 милиона евра.

Беванда је објаснио ће на основу овог уговора БиХ бити омогућено повлачење 47,5 милиона евра кредита по повољним условима за програме подстицања развоја хидроенергетике и подстицање обновљивих енергија у БиХ, а 500.000 евра грант средства за пропратне мјере за пројекат Водоснабдијевања и уклањања отпадних вода у БиХ.

Изразивши захвалност Влади Њемачке за подршку развојним пројектима у БиХ, Беванда је изјавио да ће ФБиХ припасти 52 одсто, а Републици Српској 48 одсто средстава одобрених по уговору.

Хелбах је истакао да ће Њемачка на основу овог споразума пружити подстицај конкретним пројектима у области обновљиве енергије.

- У овом случају није ријеч о буџетској помоћи, него о финансијским средствима која се могу искористити само у конкретним пројектима - прецизирао је Хелбах, и додао, да Њемачка овим пројектима жели да подржи БиХ да још боље искористи огромни енергетски потенцијал.

Хелбах је рекао да је ово потпуно у складу са ЕУ приступом БиХ у чијем су фокусу економске и социјалне реформе.

- ЕУ је БиХ пружила нову шансу. Предуслов су, међутим, конкретне економске и социјалне реформе, које имају приоритет, а све друго сада мора сачекати - нагласио је Хелбах.

Зајам са сниженом каматном стопом одобрава се у склопу међудржавне сарадње у области развоја, а услови ће бити прецизирани посебним споразумом са Њемачком развојном банком - КФВ.

Њемачка је посредством ове банке до сада БиХ одобрила 600 милиона евра помоћи, од чега су нешто мање од 100 милиона грантовска средства.