latinica  ћирилица
26/05/2015 |  14:33 | Аутор: СРНА

Одржан састанак оперативне групе за борбу против тероризма

Главни тужилац БиХ Горан Салиховић најавио је у Сарајеву да ће ускоро бити потврђена имена свих чланова Оперативне групе за борбу против тероризма, чиме ће снажно бити унапријеђена међуагенцијска размјена података и ефикасна размјена података са другим земљама у региону, Европи и свијету.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да су Салиховић и министар безбједности БиХ Драган Мектић предсједавали састанком Оперативне групе за борбу против тероризма на којем су учествовали представници свих полицијских и безбједносних агенција БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ, Брчко дистрикта, те поступајући тужиоци Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ.

Мектић је истакао изузетну важност борбе против тероризма и дао снажну подршку Тужилаштву БиХ и члановима Оперативне групе, као и свим другим безбједносним агенцијама у борби против тероризма.

Чланови оперативне групе ће Тужилаштву БиХ достављати све информације о лицима која се доводе у везу са извршењем кривичних дјела тероризма, након чега ће према њима бити покренуте одређене активности с циљем спречавања и превенције извршења терористичких активности на подручју БиХ.

Састанку су присуствовали и представници ФБИ-а и америчке Амбасаде у Сарајеву, који су исказали подршку раду Оперативне групе за борбу против тероризма и најавили да ће у наставку рада Оперативне групе помоћи у пружању међународне правне помоћи у борби против тероризма.

Тужилаштво БиХ наставља интензивне активности у борби против тероризма, као и откривању, спречавању и превенцији било каквих терористичких активности.

На данашњем састанку Оперативне групе размотрени су безбједносни аспекти посјете папе Фрање Сарајеву 6. јуна и предузимање свих оперативних мјера чији је циљ спречавање, односно превенција било каквих безбједносних пријетњи.