latinica  ћирилица
26/05/2015 |  16:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Нетанијаху жели да обнови преговоре са Палестинцима

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је шефици дипломатије ЕУ Федерики Могерини да би желио да обнови преговоре са Палестинцима, пише израелски лист "Haarec".

Нетанијахуова идеја је да се договоре будуће границе и која ће јеврејска насеља на окупираној Западној обали остати унутар Израела.

Та земља је освојила Западну обалу у шестодневном рату 1967. године.

Палестинци желе да на њој створе независну палестинску државу, која ће обухватити и Појас Газе, а главни град ће бити источни Јерусалим.

Они сматрају да је сва израелска изградња на окупираној земљи нелегална, а ту позицију је усвојила и међународна заједница, подсjећа Асошијетед прес.

Нетанијаху жели међутим да задржи бар велике блокове јеврејских насеља унутар сепарационе баријере коју је Израел подигао према Западној обали да би се одвојио од Палестинаца.

Палестински министар спољних послова Ријад ал Малки рекао је да Нетанијаху "покушава да обмане свијет својим безначајним говором".

Главни палестински преговарач подсјетио је на палестински став о насељима, истакавши да је јасно да су она нелегална и да је дискусија о њиховим границама ирелавантна.

Током недавне посјете Федерек Могерини Нетанијаху је повјерио да му је циљ постизање разумијевња о границама блокова јеврејских насеља које би Израел анектирао на основу сваког мировног споразума.

Он сматра да би тако било јасније на којим дијеловима Западне обале Израел може да настви да гради.

Израелски премијер је, како наводи "Haarec", придао велику важност састанку са Могерини прошле сриједе.

Она је изразила намјеру да утврди могу ли се обновити мировни преговори.

Један високи израелски званичник рекао је да је Нетанијаху хтио да изрази спремност и вољу за обнову преговора, имајући у виду неповјерење ЕУ према њему у односу на палестинско питање.

Нетанијаху је веома забринут због припрема у Бриселу да се уведу санкције, као што су означавање производа са Западне обале у супермаркетима ЕУ, као и настојањима Француске да представи Савјету безбједности УН резолуцију која ће одредити принципе за рјешење сукоба између два народа.

Зато је он на почетку састанка са високом представницом за безбједност и спољну политику ЕУ рекао да је посвећен принципу двије државе за два народа и то пред камерама, истакавши да подржава стварање демилитаризоване Палестине и да се то није измијенило.

Тада је он то први пут рекао након недавног формирања своје владе, а за вријеме изборне кампање у марту је обећао тврдолинијашима да палестинска држава неће бити створена ако поново буде премијер.

Могерини у одговору није користила фразу рјешење о двије државе, већ ону која се Израелу више свиђа - двије државе за два народа, што је наводно индиректно признање израелском захтјеву да се призна као држава јеврејског народа.

Тај захтјев Палестинци су више пута одбили.

Могерени наводно цијени оно што је Нетанијаху рекао али не сматра да је то довољно.

- Заинтересована сам да такође видим кораке на терену, који ће подупријети ваше саопштење и показати посвећеност рјешењу о двије државе за два народа - рекла је Могерини како тврди извор на који се позива на поменути лист.

Нетанијаху је одговорио да жели да обнови преговоре са Палестинцима што је могуће прије и да жели такође да се то преговори фокусирају на блокове јеврејских насеља.

У јеврејским насељима на Западној обали и у источном Јерусалиму живи више од пола милиона Јевреја.