latinica  ћирилица
26/05/2015 |  16:48 | Аутор: СРНА

Хелбах: Њемачка чврсто подржава БиХ на путу ка ЕУ и НАТО-у

Министар одбране БиХ Марина Пендеш и амбасадор Њемачке у БиХ Кристијан Хелбах закључили су на данашњем састанку у Сарајеву да квалитетна сарадња двије земље треба да буде настављена и ојачана у будућности.

Хелбах је рекао да Њемачка чврсто подржава БиХ на њеном путу ка ЕУ и НАТО-у, а да ће приближавање БиХ евроатлантским интеграцијама допринијети цјелокупној квалитетнијој атмосфери на овим просторима.

Он је честитао Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ за активну улогу у мировним мисијама, саопштено је из ресорног министарства.

Пендешева је информисала госте о активностима Министарства одбране БиХ, те посебно у вези са испуњавањем услова за активирање годишњег акционог плана за чланство у НАТО-у, а то је укњижавање перспективне војне имовине.

Она је говорила и о цивилно-војној сарадњи, процесу деминирања те учествовању Оружаних снага БиХ у мировним мисијама.

- Успјели смо на адекватан начин одговорити већини захтјева становника БиХ, а то се најбоље видјело у прошлогодишњим катастрофалним поплавама. Показали смо солидарност и одговорност према нашим међународним партнерима, те већ 15 година, заједно са коалицијским снагама учествујемо у операцијама подршке миру, гдје имамо добру сарадњу са њемачким контингентом у Авганистану - рекла је Пендешева.

Састанку је присуствовао замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић и војни аташе Њемачке у БиХ пуковник Руперт Стегер.