latinica  ћирилица
26/05/2015 |  17:03 | Аутор: СРНА

Бакир Изетбеговић нови предсједник СДА

Бакир Изетбеговић изабран је данас за новог предсјендика СДА.
Конгрес СДА - Бакир Изетбеговић - Фото: СРНА
Конгрес СДА - Бакир ИзетбеговићФото: СРНА

За Изетбеговића је на Шестом конгресу странке гласало 590 делегата, Шемсудин Мехмедовић добио је 159 гласова, док је Ирфан Ајановић добио четири гласа.

На Конгресу је гласало 755 делегата, а два гласа била су неважећа.

Бакир Изетбеговић је трећи лидер СДА и син је оснивача странке Алије Изетбеговића.

Странку је након Изетбеговића старијег преузео Сулејман Тихић, који је преминуо прошле године. СДА је формирана прије 25 година.

Новоизабрани предсједник СДА је рекао да је тешки мукотрпни процес помирења најбитнији процес у БиХ и на западном Балкану. Изетбеговић је нагласио да ће из политичке воље проистећи и бољи амбијент за реформе, инвестиције, улазак иностраног капитала у БиХ и све оно што извлачи земљу из лоше политичке и социоекономске ситуације.

- То су моји приоритети и имамо јаку шансу да идемо у том смјеру - додао је Бакир Изетбеговић.

Он је нагласио да је са "вјетром у леђа из Европске уније" могуће убрзано ићи ка реформама, чланству у ЕУ, НАТО, ка уласку иностраног капитала у БиХ и стварању нових радних мјеста.

Пленарна сједница СДА, на којој би требали бити изабрани замјеник и потпредсједници странке, те чланови Главног одбора, Надзорног одбора и Суда части, настављена је нешто послије 20:00 часова.

На почетку сједнице делегати су усвојили Програмску декларацију СДА, коју је на почетку данашњег 6. конгреса предложио нови предсједник странке Бакир Изетбеговић. Делегати су једногласно усвојили предложену Програмску декларацију, као и Приједлог Резолуције о основним циљевима економске политике и политике развоја.

Сједница је након овога поново прекинута, а биће настављена око 21:30, када би требао бити изабран замјеник СДА.