latinica  ћирилица
26/05/2015 |  19:35 | Аутор: Б92

Обама: САД и НАТО у заједничкој борби против ИД

Амерички предсједник Барак Обама рекао је да САД блиско сарађују са НАТО савезницима и да, у борби против џихадиста ИД-а, имају партнерство са другим земљама.

- НАТО нужно препознаје читав низ глобалних изазова, посебно онај који ми називамо Јужни фронт, настојећи да координишемо у ефикасној борби против ИД - рекао је Обама у Бијелој кући на састанку са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Обама је посебно напоменуо да су свих 28 чланова Алијансе, дио коалиције која подржава ирачку владу у борби против ИД.

АП додаје да је Обама рекао да САД и њени савезници морају да размишљају да ли је ефикасна примјена војне имовине у региону.

Обамини коментари долазе пошто је амерички секретар за одбрану Еш Картер током прошлог викенда критиковао ирачке снаге, рекавши да су Ирачани побјегли од надирања екстремиста ИД у Рамадију без узвраћене борбе.

Обама и Столтенберг су размотрили актуелну кризу у Украјини, наводи АФП.

- Имали смо прилику да разговарамо о ситуацији у Украјини и о све агресивнијем ставу који је Русија заузела - рекао је Обама, послије разговора у овалној соби са Столтенбергом.

Обојица су нагласили потребу да стране у сукобу поштују, у великој мјери игнорисан споразум о прекиду ватре, за који је Столтенберг рекао да још може да буде "пут ка миру".