latinica  ћирилица
26/05/2015 |  20:42 | Аутор: Б92

УНИЦЕФ: Боко Харам користи дјецу за самоубилачке нападе

Алармантан број самоубилачких бомбашких напада које су извели дјеца и жене у Нигерији довели су дјецу у опасности да буду виђена као пријетња, истиче УНИЦЕФ.

Како се наводи, екстремисти Боко Харама користе жене и дјецу за самоубилачке бомбашке нападе у сјеверној Нигерији.

Број регистрованих самоубилачких напада је порастао на 27 у првих пет мјесеци ове године, у поређењу са 26 цијеле прошле године, од којих су три четвртине извеле жене и мале дјевојчице бомбаши самоубице.

- Дјеца нису подстицала такве самоубилачке нападе. Она су искоришћена од одраслих на најстрашнији начин. То су прије свега жртве- не починиоци - указала је представница УНИЦЕФ-а у Нигерији Џен Гоф.

УНИЦЕФ изражава страховања да би дјеца могла бити доживљена као "потенцијалне пријетње" доводећи их у опасност од одмазде због бомбашких напада.

Гоф је рекла да се не зна колико је хиљада дјеце и жена киднаповано од стране екстремиста Боко Харама, уз нове отмице које се пријављују сваке недјеље.

УНИЦЕФ је навео да се процјењује да је 743.000 дјеце расељено током, скоро шест година побуне Боко Харама, од којих је око 10.000 одвојено од својих породица.

Нигеријска војска је недавно саопштила да је спашено око 700 жена и дјеце од Боко Харама у вишенедјељној офанзиви протјеривања екстремиста из њихових кампова у шуми Самбиса Форест.

АП наводи да су новинари видјели "само" 275 спашених који су одведени на безбједно у избјеглички камп 2. маја, а затим пребачени у "неидентификовани" војни објекат прошле недјеље, наводно да се подвргну лијечењу траума.

Од групе спашених 70 одсто чине дјеца испод пет година старости, од којих 63-је није било у стању да препозна своје најближе.

И предсједник Међународног комитета Црвеног крста Петер Маурер упозорио је прошле недјеље на ужасне менталне и физичке ожиљке насиља током отмица изведених од припадника Боко Харама.