latinica  ћирилица
27/05/2015 |  16:22 | Аутор: Б92

Ердоган: Ако може папа, може и имам

Мање од недјељу дана након што је водећи исламски поглавар у Турској добио блиндирани мерцедес, предсједник Реџеп Ердоган дошао је на идеју да му набави и приватни авион.

Ердоган је у једној тв емисији изјавио да је згрожен тиме што је јавност негодовала због тога што је имаму Мехмеду Гормезу турски Директорат за религије, на чијем је челу, обезбиједио аутомобил вриједан 385.000 долара.

Након што је Гормез вратио Мерцедес под притиском јавности, Ердоган му је поклонио сличан аутомобил из свог возног парка и обећао му нови приватни авион.

“Папа има приватни авион, приватне аутомобиле, блиндирана возила“, рекао је Ердоган. “Да ли смо само обична држава? Зашто ми треба да путујемо путничким авионима?“

Папа, истини за вољу, нема приватни авион, а уколико путује на даље дестинације, обично лети Алиталиом, а враћа се у Ватикан авионом авиокомпаније земље у којој је боравио.

Такође, када је папа Фрања боравио у Турској у новембру, доспио је на насловне стране локалних медија, јер се служио “скромним“ реноом, а не блиндираним мерцедесом који га је чекао на аеродрому у Анкари.

Иначе, за кретање по Ватикану користи форд фокус.

Ердоган је често на мети критика опозиције због своје љубави према луксузном животу. Иначе, он је за себе изградио 615 милиона долара вриједну палату са 1.150 соба, четири пута већу од Версаја.

У сриједу је званично отворио 230 милиона долара вриједан комплекс, у ком су и штале за Владине арапске коње, од којих је 53 поклонио катарски шеик Тамим Бин Ал Тани.

Министар финансија Мехмет Симсек који има репутацију штедљивог политичара, рекао је да трошење на аутомобиле неће нарушити фискалну дисциплину Турске.

“Аутомобил који је Гормез добио од Ердогана је кикирики у односу на буџет Турске“, написао је он на твитеру.