latinica  ћирилица
28/05/2015 |  07:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић данас на економском форуму Тирани

Предсједник Владе Србије Александар Вучић наставља данас посјету Тирани учешћем на првом засједању Бечког економског форума.

Том скупу - "Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015" - на коме учествују и остали премијери из региона, присуствоваће и потпредсједница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Премијер Вучић је, првог дана посјете, изјавио да Србија има велику прилику за економски утицај у Албанији. Он је додао да ће позвати српске инвеститоре и бизнисмене да посјете Албанију, али и инвеститоре из Албаније да улажу у Србију.

"Сматрам да обим трговинске размене, који данас износи 109 милиона евра, можемо у наредних 10 година да повећамо на 500 милиона", оцијенио је премијер за РТС и подвукао да је Албанија једна од земаља са којом Србија може да има суфицит.

Првог дана посјете Тирани, Вучић је са албанским премијером Едијем Рамом, разговарао о инфраструктурним пројектима - изградњи ауто-пута од Ниша до албанске луке Драч, као и о реконструкцији пруге преко Косова и Метохије до Албаније.

Њих двојица су се, истакао је Вучић, договорили да заједнички упуте писмо европским лидерима за подршку и помоћ.

Српски премијер првог дана посјете разговарао је и са предсједником Албаније Бујаријем Нишанијем, предсједником албанског парламента Иљиром Метом, градоначелником Тиране Љуљзимом Башом, као и са представницима српске мањине у Албанији.

Вучићева посјета Тирани је прва историјска посјета једног српског премијера Албанији.