latinica  ћирилица
28/05/2015 |  10:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић у Тирани: Заједнички захтјев за помоћ и подршку од ЕУ

У Тирани је почео Бечки економски форум, а премијер Србије Александар Вучић, који је говорио послије домаћина албанског премијера Едија Раме, поручио је да захтјев за помоћ и подршку Европске уније мора бити заједнички.
Бечки економски форум у Тирани - Фото: Screenshot
Бечки економски форум у ТираниФото: Screenshot

Осим  Вучића и Раме, на форуму учествују и премијери Црне Горе и самопроглашеног Косова,те предсједавајући Савјета министара БиХ.

"Коначно смо се договорили о два веома важна питања - заједничком циљу за све нас, а то је европски пут, и о пуноправном чланству ЕУ. То се не може очекивати сутра, има доста ствари које треба обавити прије тога", рекао је Вучић.

Државе региона морају више да раде заједно, да заједно наступају пред европске институције и заједно траже што је потребно.

"Ако не можемо добити помоћ и подршку ЕУ, морамо да покушамо да урадимо колико год можемо заједно сами", рекао је.

Српски премијер је говорио и о заједничким инфраструктурним пројектима.

"Предложио сам Едију (Рами) и Милу (Ђукановићу) да потпишемо заједничке пројекте, да одемо у Брисел и затражимо подршку за те пројекте и ако не добијемо онда ћемо са српске стране бити спремни да почнемо нашим средствима да их финансирамо", казао је.

Вучић је објаснио да је стање у српском буџету боље него раније. "Ако би добили средства од ЕУ то би било важно јер би повезали земље, народе, створили бољу економску ситуацију и могли би заједно наступати на трећим тржиштима. Можемо да понудимо многе наше производе на тим тржиштима. Треба да искористимо ту прилику за унапређење наших економија", навео је.

Премијер је увјерен да је и на плану размјене младих између земаља Западног Балкана могуће урадити више. "Све наше земље су и највећи извозници људи и имамо високе стопе незапослености управо међу младима. То је нешто против чега се морамо борити заједно", рекао је Вучић.

Вучић је казао и да је Србија спремна за интегративне процесе на Балкану. "Мислим да треба да наставимо са том иницијативом. Србија је била упориште стаблности и надамо се да су и остали задовољни нашим ставом. Надам се да ћемо урадити више за наш народ и регион", навео је премијер и додао:

"Када се придружимо ЕУ нећемо бити најсиромашнији део ЕУ. Желимо да будемо што више успешни управо из тог разлога спроводимо економске и друге реформе, а то је немогуће без регионалне сарадње".

То, додао је, важи за шири регион Југоисточне Европе.

Србија је, истакао је, спремна да третира конкретна питања и да заједно наступи пред институције у Бриселу, али и сама да предузима кораке како би унаприједила живот грађана и повезаност региона.

"Народи ће то изузетно ценити", рекао је Вучић напоменувши да популалрност Европске уније у Србији расте. Помиње се, казао је, умор од проширења, али је додао да то не може да коментарише јер "није експерт".