latinica  ћирилица
28/05/2015 |  13:45 | Аутор: СРНА

Влада Српске утврдила Приједлог закона о јаким алкохолним пићима

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о јаким алкохолним пићима с циљем унапређења производње, елиминисања нелојалне конкуренције, те развоја постојећих капацитета за производњу таквих производа.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Владе Републике СрпскеФото: СРНА

Основни разлози за доношење новог Закона о јаким алкохолним пићима су унапређивање производње јаких алкохолних пића, елиминисање нелојалне конкуренције, развој постојећих капацитета произвођача и унапређивање производње и промета, прецизирајући поступак производње утврђивањем јасних критеријума које сваки произвођач мора испунити и подићи квалитет производа да задовољава потребе и домаћег али и иностраног тржишта.

Влада Српске је на данашњој сједници одобрила реалокација средстава од 7.681 КМ Министарству просвјете и културе за плаћање авионских карата до Москве и назад за десет ученика и једног наставника који ће похађати љетну школу за проучавање руског језика и културе, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Гимназија Светитеља Василија Великог, која се налази у Одинцовском региону Московске области, организује љетну школу за проучавање руског језика и културе, која ће бити одржана од 15. јуна до 3. јула, а трошкове организације и одржавања љетне школе сноси организатор.

На сједници је усвојен извјештај "Жељезница Републике Српске" о стању безбједности и уредности жељезничког саобраћаја према којем је у прошлој години регистровано укупно 324 ванредних догађаја – 32 удеса и 292 незгоде.

Број ванредних догађаја је у односу на претпрошлу годину смањен за четири одсто.

 

ЗА ТРЕЋЕ И ЧЕТВРТО РОЂЕНО ДИЈЕТЕ ИЗДВОЈЕНО ВИШЕ ОД 900.000 КМ

Влада Републике Српске усвојила је информацију о реализацији мјере популационе политике "Фонд треће и четврто дијете" за прошлу годину за коју је издвојено 910.688 КМ за накнаде мајкама за треће и четврто рођено дијете.

Министарство породице, омладине и спорта, које је и издвојило тај новац у оквиру мјера популационе политике, распоредило је у виду једнократне накнаде која се исплаћује мајкама и то 600 КМ за свако трећерођено дијете, односно 450 КМ за свако четврторођено дијете, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Пројекат "Фонд треће и четврто дијете" реализује се од 2006. године, а у периоду од почетка реализације пројекта до краја прошле године за ове намјене издвојено је више од 6,5 милиона КМ.

У периоду реализације овог пројекта до краја прошле године у Српској је рођено 11.307 дјеце трећег реда рођења и 2.377 ђеце четвртог реда рођења.

Прије почетка реализације поменутог пројекта, а према подацима Републичког завода за статистику, у периоду 1998-2006. година, у просјеку се годишње рођало око 1.200 дјеце трећег реда рођења и 250 ђеце четвртог реда рођења.

То показује да је реализацијом овог програма у праћеном временском периоду примјетан пораст рађања ђеце трећег реда, односно четвртог реда.