latinica  ћирилица
28/05/2015 |  13:51 | Аутор: СРНА

Николић забринут због иницијативе о проглашењу Степинца за свеца

Предсједник Србије Томислав Николић у разговору са папским изаслаником кардиналом Куртом Кохом изразио је забринутост да би одлука о проглашењу Алојзија Степинца за свеца нарушила све што је до сада урађено на побољшању односа Србије и Хрватске.
Састанак Николић - Кох - Фото: ТАНЈУГ
Састанак Николић - КохФото: ТАНЈУГ

Пожеливши добродошлицу кардиналу Коху, који је предсједник Папског савјета за промоцију хришћанског јединства, Николић је истакао захвалност Ватикану на ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

"Та подршка значи много за очување државе и народа, као и хришћанским коренима Косова и Метохије, као интегралног дела Србије", нагласио је Николић.

Он је истакао да Србија и Ватикан дијеле сличне ставове о изазовима са којима се суочава међународна заједница, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

Николић је изразио бојазан поводом прогона хришћана, без обзира на то да ли су православци, католици или протестанти, те нагласио да ескалација тероризма упереног на хришћанство изискује превазилажење разлика и успостављање континуираног дијалога између припадника хришћанских заједница.

Говорећи о иницијативи Римокатоличке цркве да се кардинал Алојзије Степинац прогласи за свеца, Николић је рекао да исказује искрено поштовање према свим вјерским заједницама у Србији. "И зато Вас молим да када бројите зрна у једној руци, пребаците у другу и пребројите поново", рекао је Николић.

Кардинал Кох је изразио увјерење да би посјета папе Србији значајно допринијела чвршћој сарадњи вјерских заједница и помирењу народа бивше Југославије, те напоменуо да ће о томе разговарати и са Његовом светости патријархом српским Иринејем и представницима Српске православне цркве.

Кох је пренио Николићу поздраве папе Фрање, нагласивши његово задовољство поводом предстојеће званичне посјете предсједника Србије Ватикану у септембру ове године.

Он се сагласио са Николићем да су мета терориста хришћани и истакао неопходност њиховог јединства и превазилажења разлика.

Кох је предложио да буде формиран стручни тим Римокатоличке цркве и Српске православне цркве, који ће истражити све историјске чињенице и настојати да се кроз дијалог успоставе сарадњу и разумијевање.