latinica  ћирилица
28/05/2015 |  13:55 | Аутор: Дојче веле

ЕУ од Хрватске очекује озбиљне реформе

Њемачки лист ФАЗ доноси подужи попис озбиљних замјерки Европске комисије на рачун Хрватске те исто тако дугу листу захтјева за реформама. И преноси оцјену стручњака да реформе неће бити тако брзо проведене, преноси DW.
ЕУ - Хрватска - Фото: илустрација
ЕУ - ХрватскаФото: илустрација

"Посебно су озбиљни 'ризици у односу на слабу конкурентност, високи вањски дуг и све већи јавни дуг'. Комисија је незадовољна и борбом против корупције, правном сигурношћу и тржиштем рада. Правила за пријевремени одлазак у пензију су превише великодушна, а плате су у кризи пребрзо расле", преноси њемачки дневник Франкфуртер Алгемајне Цајтунг  из најновијих препорука Европске комисије за Хрватску. Лист подсјећа да ће у петак у Загребу боравити потпредсједник Европске комисије Валдис Домбровскис. ФАЗ надаље пише како Комисија критикује да је "Загреб увијек изнова обећавао побољшања, али да реформе нису испуниле очекивања". "Ако Хрватска настави с непоштивањем буџетске дисциплине, Брисел би јој могао замрзнути исплате из фондова ЕУ-а", упозорава њемачки лист.

Бројне замјерке

Лист надаље преноси оцјену да "Загреб превише троши и премало зарађује" те доноси подугачки попис онога што према мишљењу стручњака не функционише: "Контрола издатака је мањкава, многа средства нестају између нивоа државне управе. Порез на некретнине је међу најнижима у ЕУ-у, сузбијање преваре код наплате ПДВ-а не напредује. Истовремено предузећа пате због безбројних давања и предугих поступака пред трговачким судовима. Стечајно право се треба модернизовати. Осим тога, и даље има превише рада на црно."

Према писању ФАЗ-а, Комисија сматра да је надзор над јавним предузећима недовољан, а није задовољна ни стањем у здравству, финансијском систему и образовању.

Зоран Милановић, Колинда Грабар Китаровић

Лист пише да анализа Комисије садржи и препоруке хрватској влади, међу којима је и она да напокон санира државни буџет, усклади плате с продуктивношћу, реформира социјално осигурање те повећа ефикасност и квалитет правосуђа.

"Само Хрватска и Грчка већ шест година у рецесији"

ФАЗ је о томе разговарао с Душаном Рељићем, шефом бриселске канцеларије Завода за науку и политику. Он је изразио сумњу у то да ће влада премијера Зорана Милановића брзо подузети нужне кораке и подсјетио да се у Хрватској за који мјесец одржавају парламентарни избори. 

"Не могу замислити да ће пољуљани социјалдемократи још прије избора најавити програме штедње с таквим великим резовима", оцијенио је Рељић.

"Хрватска је поред Грчке једина чланица ЕУ-а у којој шест година влада рецесија. За то су криве и властите погрешке, али и једнострано усмјеравање према ЕУ-у, каже Рељић. Влада је изградила скупе аутопутеве који су у довољној мјери искоришћене само четири мјесеца у години. 'Ти милиони су могли бити продуктивније потрошени'", преноси ФАЗ закључке Душана Рељића.