latinica  ћирилица
29/05/2015 |  08:01 | Аутор: СРНА

Данас пуштање у рад ХЕ "Месићи-Нова"

У Месићима код Рогатице данас ће бити пуштена у рад Хидроелектрана "Месићи-Нова", инвестиција вриједна 10 милиона КМ. Пуштању у рад новоизграђене хидроелектране присуствоваће предсједник РС Милорад Додик, предсједница Владе РС Жељка Цвијановић и министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић.
ХЕ Месићи - Фото: РТРС
ХЕ МесићиФото: РТРС

Хидроелектрана "Месићи-Нова" у долини ријеке Праче, на подручју општине Рогатица од почетка је имала подршку свих институција Републике Српске и плод је добро осмишљеног, свеобухватног и економски оправданог пројекта.

"Пројекат је добио и снажну подршку свих институција Републике Српске, а сви који су учествовали у његовој реализацији остављају иза себе трајну вриједност - хидроелектрану чија је производња из обновљивог извора енергије и која ће моћи успјешно да ради наредних 70 година", речено је Срни у "Електродистрибуцији" Пале.

Крајњи резултат овог пројекта огледа се у томе да је у рекордном року изграђена најсавременија хидроелектрана проточно-деривационог типа у региону.

"Хидроелектрана је резултат наше памети, врхунског знања инжењера и стручњака различитих профила, те вишегодишњег заједничког залагања свих запослених и Управе "Електродистрибуције" Пале, који су посљедњих година настојали да створе претпоставке за озбиљнији развојни искорак предузећа и обезбиједе његову дугорочну стабилност", наводе у "Електродистрибуцији" Пале.

За ову 10 милиона КМ вриједну инвестицију "Електродистрибуција" Пале највећим дијелом обезбиједила је средства из сопствених прихода кроз дугогодишње успјешно пословање.

"Успостављање пуног повјерења за 60.000 крајњих купаца електричне енергије на подручју 13 општина у овом дијелу Републике Српске, које је за резултат имало и практично максималну наплату, омогућило је "Електродистрибуцији" Пале да кроз вишемилионска улагања у електромрежу и друге објекте готово троструко смањи дистрибутивне губитке", наводе из "Електродистрибуције".

Из овог предузећа истичу да је тако створен реалан извор прихода за запошљавање неопходног стручног кадра, текуће инвестиционе активности, те реализацију капиталних пројеката, какав је изградња хидроелектране у Месићима.

Хидроелектрана "Месићи-Нова" има инсталисану снагу пет мегавата и пројектовану годишњу производњу 24 гигават-часа електричне енергије.

"То је најсавременија хидроелектрана увезаних технолошких цјелина, са улазном грађевином и доводним тунелом протицајног профила 4,9 квадратних метара, који омогућава проток 12 кубних метара воде у секунди, цјевоводом под притиском и машинском зградом у којој се налазе три агрегата са "францис" турбинама вертикалног типа и припадајућом електро-машинском опремом", наводе из "Електродистрибуције".

Ова хидроелектрана потпуно је аутоматизована и посједује централни "скада" систем надзора и управљања, који омогућава даљински мониторинг, управљање и планирање производње, што је свјетски стандард у овој области.

Посматрано са економског аспекта, изградња овог објекта донијеће "Електродистрибуцији" Пале годишњи приход већи од три милиона марака, што је изузетан потенцијал за ново инвестирање и ново запошљавање.

Управа "Електродистрибуције" Пале сматра да је ово предузеће реализацијом пројекта изградње ХЕ "Месићи-Нова" потврдило одговорност и оправдало очекивања, како својих власника, Владе Републике Српске и ситних акционара, тако и локалних заједница и партнера.

"У овом послу остварена је успјешна сарадња са домаћим, али и угледним компанијама из неколико европских земаља, а посебно радника "Електродистрибуције" Пале, који у оваквим подухватима могу јасно препознати бригу за будућност предузећа и његову стабилност", наводе из "Електродистрибуције" Пале.