latinica  ћирилица
29/05/2015 |  10:52 | Аутор: СРНА

Загреб: Ветерани не желе да изађу из цркве

Демобилисани хрватски борци поручили су да неће изаћи из цркве Светог Марка у Загребу јер су им животи угрожени, те навели да полиција не дозвољава да им буде достављена храна и вода.
Протести пред црквом - Фото: dnevnik.hr
Протести пред црквомФото: dnevnik.hr

Предсједник Удружења хрватских ратних војних инвалида Ђуро Глогошки рекао је пред црквом да се ветерани боје за своју безбједност јер је полиција већ три пута улазила у храм.

"Могу нас само мртве однијети одавде", рекао је Гологошки, те позвао хрватске званичнике на разговоре.

Из хрватске полиције наводе да свако може слободно отићи из цркве, те да према онима који то учине неће бити примијењене санкције нити репресија.

Хрватски ветерани провели су ноћ у цркви Светог Марка у коју су ушли након интервенције полиције током њиховог протеста на Марковом тргу. Протесту се синоћ прикључила и група хулигана, који су вријеђали полицију и узвикивали усташку паролу "За дом спремни".

Испред улаза у цркву постављена је метална баријера која спречава улаз или излаз, а на Марковом тргу налази се више од десет комбија са полицијом.

Поводом дешавања на Марковом тргу, предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић позвала је на дијалог ради рјешавања отворених питања.

Хрватски ветерани већ мјесецима протестују испред ресорног министарства, захтијевајући оставку министра Предрага Матића.