latinica  ћирилица
29/05/2015 |  12:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјевернокорејски хакери имају способност да убију?

Сјевернокорејски хакери су способни за сајбер-нападе који би могли да униште инфранструктуру од кључне важности и чак да убију људе, упозорио је сјевернокорејски дезертер, професор Ким Хеунг-Кванг.
Професор Ким Хеунг-Кванг - Фото: BBC
Професор Ким Хеунг-КвангФото: BBC

Он је у интервјуу за Би-Би-Си Клик рекао да Северна Кореја има око 6.000 војних хакера и позвао међународне организације да спријече званични Пјонгјанг да врши нове сајбер-нападе.

Професор Ким је 20 година предавао компјутерске науке на Универзитету Хамхеунг, прије него што је 2004. кришом напустио Сјеверну Кореју. Он није предавао технике хаковања, али су неки његови бивши студенти послије дипломирања формирали злогласну хакерску јединицу "Биро 121".

Велики број напада који је извршила та јединица је био усмјерен на јужнокорејску инфраструктуру попут електрана и банака.

Ким, који је интервју Би-Би-Сију дао недалеко од Сеула, рекао је да је у сталном контакту са кључним људима у Сјеверној Кореји који су добро упознати са сајбер дјеловањем сјевернокорејске војске.

"Обим агенције за сајбер-нападе се значајно повећао и она сада броји око 6.000 људи", рекао је Ким и изнио процјену да се за онлајн нападе троши између 10 и 20 одсто сјевернокорејског војног буџета.

"Разлог зашто Сјеверна Кореја врши сајбер-нападе на друге земље јесте да докаже да има капацитете за вођење сајбер-рата. Њихови сајбер-напади би могли да имају сличне посљедице попут правих војних напада, односно могли би да резултују смрћу људи и уништавањем градова", упозорио је Ким.