latinica  ћирилица
30/05/2015 |  12:57 | Аутор: Агенције

Против робота убица немамо шансе

Роботи LAWS (lethal autonomous weapons systems) би могли бити наоружани дронови који би аутономно могли да одлучују ко треба да преживи, а ко је мета за одстрел.
Робот убица - Фото: илустрација
Робот убицаФото: илустрација

Професор информатике Стјуарт Расел са Универзитета Беркели упозорио је на роботе убице које развија америчка војска. Тврди да ће такви роботи бити премоћни над човјеком и да људи неће имати икакву ефикасну обрану против њих, преноси Телеграф.

За часопис Nature написао је да америчка војска покушава креирати дронове који могу пратити и смакнути мете чак и када нису у домету контакта с онима који дроном управљају.


- Таква оружја крше Женевску конвенцију и остављају човјечанство у рукама аморалних машина. Аутономна оружја бирају и нападају мете без људске интервенције, а биће смртоносни за мете које ће укључивати и људе - поручио је Расел.


- Постојећа умјетна интелигенција и роботика већ омогућавају физичке платформе, детектирање, самостално кретање, навигацију, мапирање, тактичко одлучивање и дуготрајно планирање. Војсци је преостало само то искомбиновати. Иако постоје и физичка ограничења, може се очекивати да би могли бити послати и милиони таквих дронова с таквом смртоносном снагом која неће људима оставити никакве шансе. То није будућност коју бисмо требали прижељкивати - упозорава професор Расел.


Роботи LAWS (смртоносни аутономни оружани систем - lethal autonomous weapons systems) би могли бити наоружани дронови квадрикоптери или мини тенкови, који би аутономно могли одлучивати ко треба да прежити, а ко је мета за одстрел.


Агенција ДАРПА америчког министарства обране тренутно ради на два пројекта који укључују дронове. Један пројекат има везе са брзим лаганим аутономним дроновима који могу дјеловати у урбаним подручјима па и унутар зграда, а други се бави развојем дронова који би могли самостално зрачно нападати мете чак ако су им и прекинуте комуникацијске везе с базом.

Прошле је године УН-ова висока представница за разоружање изјавила да је преостао тек мали корак до реализације робота убојица, па позвала на свјетску забрану таквог оружја.