latinica  ћирилица
24/06/2015 |  09:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Викиликс: Оланд шпијуниран неколико дана пошто је ступио на дужност

Америчка Национална агенција за безбједност (НСА) шпијунирала је три француска предсједника, укључујући Франсоа Оланда само неколико дана пошто је ступио на дужност 2012, наводи се у документу сајта Викиликс који је ноћас објављен.
НСА прислушкивала француске предсједнике (http://www.mediapart.fr) - Фото: Screenshot
НСА прислушкивала француске предсједнике (http://www.mediapart.fr)Фото: Screenshot

Викиликс је ноћас објавио извештај НСА од 22. маја 2012., само неколико дана пошто је Оланд ступио на дужност, да је француски лидер "одобрио одржавање тајног састанка у Паризу да би разговарали о кризи еврозоне, посебно о посљедицама грчког изласка из еврозоне", пренијела је агенција АФП.

У извјештају се такође наводи како је Оланд послије тадашњег разговора са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, оцијенио да је "она дигла руке од Грчке и није била вољна да попусти". "Ово је учинило Оланда веома забринутог за Грчку и грчки народ који би могао да реагује гласајући за екстремистичке партије", наводи се у истом објелодањеном документу Викиликса.

У истом документу се наводи да је француски предсједник иза леђа Меркелове заказао састанак у Паризу са припадницима њемачких социјалдемократа - тадашње главне њемачке опозиционе партије.

АФП наводи да иако тада јавност није знала о прислушкивању Оланда, француски предсједник је током посете Вашингтона у фебруару 2014. рекао да су "два савезника ријешила своје разлике око америчког дигиталног прислушкивања". "Узајамно повјерење је обновљено", изјавио је тада Оланд.

Други документ из 2008. за тему има бившег француског предсједника и наводи да "Саркози види себе као јединог који може да ријеши свјетску финансијску кризу" и тврди да су многи тадашњи економски проблеми "резултат грешака Владе САД-а, али вјерује да је Вашингтон почео да слуша неки од његових савјета".

Ширак је такође био мета прислушкивања у 2006. и наводи се да га је тадашњи француски министар иностраних послова Филип Дуст-Блази описао као "неког ко има склоности ... за доношење неблаговремених или нетачних примједби".

Поводом објелодањивања сајта Викиликс да су америчке безбедносне службе шпијунирале Жака Ширака, Николу Саркозија и садашњег предсједника Франсоа Оланда, тако што су прислушкивали њихове телефонске разговоре и пресретали њихову електронску (e-mail) преписку, француски амбасадор у САД-у Жерард Ару навео је на твитеру да "сваки дипломата живи са неминовношћу да се његова комуникација прислушкује и не само од једне земље".

"То је реалност. Али важни, повјерљиви разговори одржавају се уз коришћење сигурних метода комуникације", пирмјетио је Ару.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж изјавио је да француски градани имају право да знају да је њихова влада била "предмет надзора наводних савезника" и обећао "још благовремених и важних (информација)".

Бијела кућа, саопштила је да Оланд није био мета прислушкивања САД.