latinica  ћирилица
24/06/2015 |  09:45 | Аутор: СРНА

Бањац: Политику треба водити другачије од Босића

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац, који је поднио оставке на функције у СДС-у, сматра да политику треба водити другачије него што то чини лидер те странке Младен Босић.
Дарко Бањац (фото: http://mondo.ba) - Фото: Screenshot/YouTube
Дарко Бањац (фото: http://mondo.ba)Фото: Screenshot/YouTube

Бањац је објаснио да је оставке на функције у СДС-у поднио зато што је створен предубок јаз у ставовима између њега и Босића, истичући да су се они у посљедња четири мјесеца потпуно разишли у ставовима.

"Мој став је да у Републици Српској не треба да дође до демонстрација, јер у времену кад се на све стране лобира да буде усвојена резолуција о Сребреници која би Српску и српски народ довела у изузетно тежак положај, најмање су нам потребне демонстрације", рекао је Бањац за "Прес Република Српска".

Бањац грађанима Српске поручује да се сјете шта су мислили о томе када је "горјела" Федерација БиХ и да не мисле да грађанима ФБиХ и њиховим политичарима неће бити драго ако би се то десило и у Српској.

"Такође, сматрам да нико из СДС-а, а камоли бивши замјеник предсједника, није требало да буде на конгресу СДА на којем је донесена резолуција о укидању Српске и успостављању регија", рекао је Бањац.

Он сматра да није добро да српски представници на нивоу БиХ доносе одлуке које обавезују Републику Српску, јер они тамо нису да би обавезали Српску, већ су делегирани у име Републике Српске да би је штитили. "Српска треба њима да говори шта да раде, а не да они говоре Српској шта да ради", рекао је он.

Бањац сматра да је промјена политичког става сасвим нормална ствар, јер "једноставно дође тренутак када више не размишљате исто".

"Не видим зашто немам право на то да промијеним став, попут рецимо Адама Шукала. Немогуће је да су људи који промијене став с једне стране у реду, а с друге стране нису", каже Бањац.

Бањац је јуче напустио Клуб посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске и поднио оставку на функције члана Главног одбора и предсједника Општинског одбора странке у Козарској Дубици. Он је најавио да би у Народној скупштини Српске требало да буде формирана посланичка група коју ће, осим њега, чинити Ненад Стевандић и Славко Дуњић.