latinica  ћирилица
24/06/2015 |  12:19 | Аутор: Глас Српске

Которско код Добоја: Неће свједочанства због назива језика

Ђаци бошњачке националности у Основној школи "Милан Ракић" у Которском код Добоја одбили су јуче да преузму свједочанства о завршеном разреду, јер је у рубрици матерњи језик уписано бошњачки језик, а не "босански" на којем инсистирају њихови родитељи.
ОШ "Милан Ракић" у Которском код Добоја - Фото: Глас Српске
ОШ "Милан Ракић" у Которском код ДобојаФото: Глас Српске

Директор Основне школе "Милан Ракић" из Руданке, којој припада ова подручна школа, Душко Лукић рекао је да је од Министарства просвјете и културе РС добио инструкције да овај предмет буде уписан као бошњачки језик.

- Ђаци на основу новог наставног плана који се примјењује од августа прошле године наставу прате на језицима бошњачког, хрватског и српског народа и у складу са тим се уписују називи језика - истакао је Лукић.

Незадовољни називом језика испред школе у Которском јуче су се окупили родитељи и поручили да не прихватају да у свједочанствима пише бошњачки језик.

- Занима ме по ком наставном плану и програму ће се изводити настава из бошњачког језика, који не постоји и по ком уџбенику ће дјеца учити тај језик - рекла је члан Савјета родитеља ове школе Ламија Мехмедић.

Елведина Бечић, мајка двоје ученика који похађају наставу у Которском, каже да не прихватају свједочанства.

- Не пристајемо на бошњачки језик. Ми смо у држави БиХ и босански језик је наш матерњи језик - казала је Бечићева.

Из Министарства просвјете и културе РС су поручили да је у Уставу РС утврђено да су службени језици РС језик српског, хрватског и бошњачког народа.

- Према творбеним правилима од термина "српски народ" изводи се еквивалентан назив "српски језик". Од "хрватски народ" изводи се "хрватски језик", а од "бошњачки народ" могуће је једино извести назив "бошњачки језик", а никако "босански језик" - кажу у Министарству просвјете и културе наводећи да су све институције и установе у РС, па тако и школе, дужне да поштују одредбе Устава.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да се у школама морају поштовати стандарди о томе на који начин ће се изучавати језици конститутивних народа.

- Ми се само придржавамо тога, а то што неко хоће више, то је његов проблем и ми немамо обавезу да то спроводимо - рекао је Додик.

Он је истакао да је уставна категорија - језик бошњачког народа и да се из тога не може извући термин "босански језик".

- "Босански језик" не постоји, а за увођење тог термина потребан је договор конститутивних народа, а не наметање. Ништа не може да буде прихватљиво као босанско ако у њему нема Бошњака, Срба и Хрвата - рекао је Додик и навео да нема ништа против тога да Бошњаци употребљавају језик који желе и да га називају како желе, али да то не могу наметати другима као што ни Срби или Хрвати никоме не намећу свој језик.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић изјавио је да је уписивање у свједочанства и ђачке књижице бошњачки језик директно кршење устава БиХ и РС.