latinica  ћирилица
24/06/2015 |  12:22 | Аутор: СРНА

Бијељина: Четири породице након поплава у новим кућама

Четири породице из Бијељине, чији су домови уништени у прошлогодишњој поплави, уселиле су се данас у нове куће које су изграђене заједничким улагањем УСАИД-а, Фонда солидарности Федерације БиХ и локалне заједнице.
Кључеве новоиграђених кућа уручила амбасадор САД у БиХ Морин Кормак - Фото: СРНА
Кључеве новоиграђених кућа уручила амбасадор САД у БиХ Морин КормакФото: СРНА

Кључеве новоиграђених монтажних кућа свечано је уручила амбасадор САД у БиХ Морин Кормак, које је похвалила солидарност коју је видјела након поплава у БиХ.

"Људи су, без обзира на политичке и етничке баријере, долазили и помагали једни другима и надам се да ће тај дух солидарности, помоћи и заједништва помоћи БиХ на путу ка бољој будућности", рекла је Кормакова.

Она је истакла да је за Амбасаду САД увијек важно да у сваком пројекту помоћи имају једнако посвећене локалне партнере.

Према ријечима Кормакове, УСАИД је након поплава помогла да се у БиХ сачува 9.000 радних мјеста, да се обнови 3.000 пољопривредних газдинстава, поново је покренут посао у 134 мале компаније, а финансирано је 5.000 микропредузетника.

"Са инвестицијом од два милиона долара за заједнички пројекат изградње кућа, УСАИД је већ инвестирао 15 милиона долара у обнову након поплава у БиХ", навела је Кормакова.

Она је нагласила да се тај успјех не може мјерити само новцем и поновила новинарима ријечи које је њој упутила станарка новоизграђене куће у Бијељини, да је за поновне почетке у животу неопходно сачувати оптимизам и наду.

"Испружена рука пријатељства од САД донијела је одређени успјех и надам се да ће и грађани међу собом пружити једни другима руке и помоћи", поручила је Кормакова.

Нове монтажне куће у Бијељини изграђене су у насељу Балатун, гдје ће у наставку заједничког пројекта бити саграђено још 16 кућа.

Симболично, у темеље наредне куће прве лопате бетона уградили су Кормакова, градоначелник Бијељине Мићо Мићић и директор федералног Фонда солидарности Јасмин Јагањац.

Породице у Балатуну поријеклом су из Доњег Вакуфа, а након напуштања родних огњишта у рату пет пута су селили преко Бањалуке, до Сребренице, Поточара и Бијељине, носећи са собом и монтажне куће које је потпуно уништио плавни талас ријеке Саве у мају прошле године.

Јагањац је рекао да су се у пројекат изградње 16 кућа у Бијељини укључили на иницијативу невладине организације "Отворена мрежа" са једном трећином улагања.

Мићић је најавио наставак обнове након поплава у Бијељини, гдје је уз помоћ ваучера Фонда солидарности Републике Српске обновљено више од 6.000 кућа, око 200 кућа са већом штетом овновљене су уз помоћ европских партнера, док се уз помоћ донатора наставља изградња 62 куће на подручју града, које су потпуно уништене у поплави.

Он је рекао да ће све куће бити завршене до краја ове грађевинске сезоне, а обавеза локалне заједнице је обезбјеђивање темеља, инфраструктуре и документације за постављање монтажних кућа.