latinica  ћирилица
24/06/2015 |  14:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Лазарат под опсадом, један полицајац убијен

Један припадник специјалних снага РЕНЕА је погинуо, а двојица су рањена у оружаном сукобу полиције и узгајивача дроге у чувеном албанском селу Лазарат, надомак Ђирокастре, познатом и као албанска "фабрика дроге".


 Након прошлогодишње опсежне полицијске акције, прошле ноћи је поново дошло до инцидента када је група наоружаних особа отворила ватру на прпаднике полиције који су на служби у Лазарату, јавио је албански портал Топ-чанел.
 Уобичајено полиција није смјела да уђе у село и пружи подршку колегама, па је локана полиција затражила помоћ од Снага за брзу интервенцију РЕНЕА.
  Полиција и РЕНЕА су јутрос рано почеле акцију хапшена особа које су пуцале, а у трентку када је блокиран аутомобил са неколико особа за које се сумњало да су наоружане, из две куће у близини је пуцано на полицију.
 Први подаци говоре о засједи групе која пружа оружани отпор полицији и за коју се верује да је чини 10-15 особа, пошто је паљба из ватреног оружја изненадила припаднике РЕНЕА-с.
 У обрачуну је изгубио живот један припадник специјалних снага који је за собом имао и неколико операција у Авганистану, док је двојици рањених указана помоћ и они се налазе ван животне опасности.
 Према Лазарату су кренуле јаке полицијске снаге, а акцију предводе министар за унутрашње послове Саимир Тахири, директор полиције Хаки Чако, као и тужилац за тешке злочине Аднанд Џоли.
 Полиција је опколила читаву зону и поставила многобројне контролне пунктове на свим прилазним путевима и интензивно контролише сва сумњива кретања.
 Албанско село Лазарат носи епитет "фабрике за марихуану" са годишњом производњом од око 900 тона канабиса и  "извозом" наркотика у тржиној вредности од 4,5 милијарди евра, што је половина БДП Албаније, објавила је америчка агенција АП.
 У Лазарату, селу на југу Албаније и његовим становницима је узгајање марихуане најважја привредна делатност.
 Како је саопштила полиција током прошлогодишње операције у Лазарату је унуиштено 23 тоне канабиса, око 81.300 стабљика и расада ове биљке.Током претреса су откривене четири лабораторије од којих две за прераду и паковање биљака и две за прераду уља хашиша.
 Пронадене су и велике колицине муниције и оружја, од цега 17 комада тешког наоружања и две ловачке пушке. Претресено је 130 кућа и велики простор унутар самог села, земље око села и општинских имања где су полицијске снаге успоставиле контролу.
 У овој операцији ухапшено 15 особа осумњичених за оружани напад на полицију, узгајање канабиса, производњу и продају дроге, пружање отпора полицији, уништавање имовине као и за поседовање оружја и бојеве муниције без дозволе.