latinica  ћирилица
24/06/2015 |  15:39 | Аутор: СРНА

Оланд ће разговарати са Обамом

Француски предсједник Франсоа Оланд разговараће данас са америчким предсједником Бараком Обамом о наводима да су САД шпијунирале њега и његова два претходника, саопштили су данас француски парламентарци.
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

"Разговори са предсједником САД планирани су у наредним сатима", рекао је бивши премијер Жан-Пјер Рафарен, из групе парламентараца који су се састали са Оландом како би разговарали о најновијим открићима "Викиликса".

Оланд је делегацији рекао да "Француска не дозвољава овакву праксу напада на стране лидере", рекао је други члан групе.

Амерички амбасадор у Паризу позван је на разговор о наводном америчком шпијунирању, које је Оландова канцеларија оцијенила као "неприхватљиво".

Сајт "Викиликс" је објавио документе означене као "топ тајне" у којима је откривено да су америчке безбједносне службе шпијунирале Жака Ширака, Николу Саркозија и садашњег предсједника Оланда од 2006. до 2012. године тако што су прислушкивале њихове телефонске разговоре и пресретале њихову електронску преписку.

Вијест су пренијели лист "Либерасион" и веб сајт "Медиапарт".

Бијела кућа није коментарисала раније активности, али је саопштила да Оландови разговори нису били мета и да то неће бити у будућности.