latinica  ћирилица
24/06/2015 |  16:07 | Аутор: СРНА

Вишковић-Стевановић: Непотребна посебна сједница о "куповини посланика"

Шефови клубова посланика СНСД-а и ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић и Споменка Стевановић сматрају да је апослутно непотребна посебна сједница парламента на којој би требало да буде разматрана информација о "куповини" посланика приликом избора Владе Српске.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је оцијенио да је материјал који је достављен за ову сједницу веома лош.

- Овај материјал није за Народну скуштини, него за мало већу мјесну заједницу. Жалосно је да трошимо народне паре на нешто што нема никакве сврхе, рекао је Вишковић новинарима.

Он је истакао да, према пословнику, морају бити достављени релевантни материјали да би се посланици могли припремити за сједницу, а не да опозиција најављује неке додатне елементе.

- Тражићемо да ова афера буде до краја испитана, јер сматрамо да иза свега не стоје појединци, него организоване групе. Имали смо јуче и посланика који је у заносу рекао да је неко у Градишци прислушкиван и сниман и због тога ћемо се обратити Министарству унутрашњих послова и Високом судском и тужилачком савјету БиХ да би све било испитано, додао је Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада Српске у тренутку формирања имала подршку 42 посланика, без, како је навео, фамозне посланичке куповине.

Говорећи о четвртој редовној сједници Народне скупштине Републике Српске, Вишковић је рекао да надлежне правосудне институције треба да реагују уколико у негативним ревизорским извјештајима има кривичних елемената.

- На овој сједници је било расправе и о извјештају Комисије за концесије. Концесије и концесионе накнаде одређује ресорно министарство, а не ова комисија, што поједини посланици нису знали, каже Вишковић и тврди да ће приликом гласања о тачкама које су размотрене позиција имати 45 гласова.

Стевановићева је нагласила да нема смисла одржавати посебну сједницу, јер су надлежне правосуде институције обуставиле истрагу о спорном аудио материјалу на којем се говори о куповини посланика.

- Основни циљ опозиције је оповргавање легитимитета скупштинске већине и Владе Републике Српске. Овдје је проблем Изборни закон БиХ који је веома лош, рекла је Стевановићева.

Сједница Колегијума Народне скупштине Републике Српске, поводом заказивања девете посебне сједнице, заказана је за 16.45 часова.