latinica  ћирилица
24/06/2015 |  18:27 | Аутор: РТРС

Резолуција о Сребреници у скупштини Брчко Дистрикта (ВИДЕО)

Резолуција о геноциду о Сребреници ненадано се нашла и на дневном реду скупштине Брчко дистрикта и то прегласавањем српских представника. У дневни ред је уврштена на приједлог СДП-а.

Српски посланици напустили су засједање, јер је, како су истакли, предложена резолуција политиканство, а не саосјећање са жртвама. Сједницу су напустили и представници хрватских политичких партија. 

Представници свих српских полтичких партија у парламенту дистрикта Брчко, јединствени у ставу: Нико не негира злочин у Сребреници, али пијетет према свим жртвама, мора бити исти.

- Сви добро знамо шта се догодило у Сребреници, када су у питању Бошњаци али исто тако желим да кажем, да је у Сребреници страдало и Срба. Према томе, да смо успјели направити компромис, можда би ми ту Резолуцију и усвојили, рекао је Ђорђа Којић, предсједник Скупштине дистиркта Брчко – СНСД.

- Овакав начин уврштавања, тачке дневног реда, када се говори о Сребреници, више ми личи на политиканство, него за заиста саосјећање са свим жртвама. Саосјећање са свим жртвама, је апсолутно прихватљиво, ту нема заиста никавих дилема, додао је Боро Којић, посланик у Скупштини дистрикта Брчко – СДС.

Представници хрватских политичких партија, кажу да ће подржати било коју резолуцију, ако се о њој усагласе друга два народа али никако прегласавањем.

- Ја желим да подсјетим да смо ми 2005. донијели Резолуцију о Сребреници, без пуно помпе, без било каквих политичких трвења. Очито да се сада форсира са свих страна, нагласио је Иван Крндељ, посланик у Скупштини дистрикта Брчко – ХСС.

У посланичком клубу СДП, који је предложио да се ова Резолуција нађе у дневном реду, кажу да су жељели да се и у Дистрикту усвоји документ, којим се баве у Европи и Уједињеним нацијама.

- Ми немамо никаквих задњих намјера, осим оног ашто пише у тексту резолуције, ти који то тумаче тако требали су се јутрос питати, када су гласали за уврштавање у дневни ред овакве резолуције, истакао је Есад Атић, посланик у Скупштини дистрикта Брчко – СДП.

Изласком српских и хрватских посланика из Скупштине дистрикта Брчко, за даљи рад парламента не постоји кворум.