latinica  ћирилица
25/06/2015 |  07:46 | Аутор: РТРС

Окончана посебна сједница НСРС (ВИДЕО)

Народна скупштина Српске усвојила је, са 44 гласа за, 12 против и 18 суздржаних, закључке владајућег блока у којем Парламент сматра да су инкриминисани догађаји имали за циљ дестабилизацију РС, да није било политичке корупције приликом формирања Владе.
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

НС РС даје подршку МУП-у и Специјалном тужилаштву РС у расвјетљавању свих околности у вези са нелегалним прислушкивањем и тонског снимања предсједнице Владе. Овим је окончана посебна сједница НСРС на којем је расправљано о Информацији о “куповини” народних посланика приликом избора Владе”на приједлог опозиције.

 -----

Динамична расправа у наставку Осме посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој посланици разматрају Информацију о наводној "куповини" посланика приликом избора Владе Српске.

Оба блока и даље не одступају од својих ставова. За владајућу коалицију у фокусу расправе требало би да буде кривично дјело које је вршено у континуитету - незаконито прислушкивање високог функционера Српске.

Информација коју посланици разматрају на приједлог опозиције руши дигнитет Народне скупштине, сматрају у СНСД-у. Ријеч је, кажу, о монтираној политичкој причи. Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић истиче да је спорни аудио-материјал на коме се говори о наводној куповини посланика објавио сарајевски портал "Кликс" како правосудне институције у Српској не би могле да утврде његову аутентичност.

Посланик Војин Митровић поручио је да има апсолутно право да изабере политичку опцију којој ће припадати те скренуо пажњу на пријетње упућене његовој породици.

Опозиција не одустаје од захтјева да се вјештачи спорни аудио-материјал . Детаље закључака које ће и једни и други предложити не желе да открију, а једно питање им је, ипак, заједничко-како је могуће да је премијерка Жељка Цвијановић дужи период незаконито прислушкивана.

----

Незадовољан радом Суда и Тужилаштва БиХ због непроцесуирања ратних злочина над Србима, попут случаја Насера Орића. обраћајући се новинарима у НС РС, предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је могућност одржавања референдума.

12.50 Након получасовне паузе, скупштина је наставила са радом. Нова пауза почела у 13.50, а сједница ће, како је најављено, бити настављена у 16.00 часова.

У наставку засједања власт и опозиција размијенили су поново критике и то у бројним репликама.

За посланике СНСД-а информација, коју посланици разматрају на приједлог опозиције, руши дигнитет Народне скупштине. Ријеч је, кажу, о монтираној политичкој причи. Сматрају да је расправа потпуно беспотребна након појашњења специјалног тужиоца Миодрага Бајић да је ово Тужилаштво онемогућено да дође у посјед спорног аудио-материјала који је начињен извршењем кривичног дјела, јер ниједна агенција за спровођење закона у БиХ није прислушкивала премијерку Српске Жељку Цвијановић.

Опозиција је затражила додатно тумачење од специјалног тужиоца у вези са спорним аудио-материјалом и аутентичношћу гласа на том материјалу. Тврде да СНСД својој дискусијом врши замјену теза и позивају њихов Клуб да се држи дневног реда и информације коју су припремили.