latinica  ћирилица
25/06/2015 |  08:10 | Аутор: ТАНЈУГ

У Француској могуће прислушкивање и без налога суда

Француска Национална скупштина усвојила је контроверзни Закон о активностима специјалних служби, који омогућава властима да прате комуникацију грађана.

Закон је донесен истог дана када су документи које је објавио Викиликс изазвали пометњу због америчког шпијунирања француских лидера.

Законом се специјалним службама дају широка овлаштења за праћење грађана, тако да ће, између осталог, новим прописима службе добијати на захтјев персоналне податке грађана од интернет провајдера и оператера мобилне телефоније, а без одобрења суда прислушкиваће разговоре и пратити комуникацију особа сумњивих за повезаност с тероризмом, преноси АФП.

Обавјештајне службе имаће право на постављање камера и прислушних уређаја у приватне куће и станове, као и прикључење на компјутере "у реалном времену".

Такође, власти ће моћи да држе снимке мјесец дана, а податке о контактима пет година.

Закон уређује циљеве и задатке специјалних служби, утврђује правила и процедуре коришћења различитих техничких средстава за прикупљање података и попуњава низ празнина у постојећим законима, донесеним прије ширења интернета и комуникације мобилним телефонима, будући да је претходни закон усвојен 1991. године и значајно је застарио.

Иако је већина свих посланичких група и љевице и деснице гласала "за", противника закона било је у свим партијама, навео је АФП, додајући да је закон критиковала и организација за заштиту људских права "Амнести интернешнел", истичући да се њиме Француска приближава "држави-надзорнику".

Како би ублажио дебату поводом закона, предсједник Франсоа Оланд најавио је да ће послије усвајања тражити експертизу Уставног вијећа, у којем случају би ступио на снагу послије експертизе и након што га предсједник одобри.

Посланици су о закону гласали мање од 24 сата након објелодањивања Викиликсове информације да су специјалне службе САД дуже времена, између 2006. и 2012, прислушкивали телефонске разговоре три посљедња предсједника Француске - Жака Ширака, Николе Саркозија и Франсоа Оланда, што је изазвало дипломатске препирке између двије земље.

Закон је добио подршку послије терористичког напада џихадиста у јануару на редакцију сатиричног часописа "Шарли ебдо", када је за три дана погинуло 17 особа.

АФП наводи да је Француска и даље у стању повећане приправности и да се труди да прати стотине младих муслимана који одлазе да се боре на страни џихадиста у Сирији и Ираку, као и да контролишу потенцијалне нападе у земљи.