latinica  ћирилица
25/06/2015 |  10:16 | Аутор: СРНА

Вуковић: Терористичке пријетње не гурати под тепих

Помоћник министра безбједности БиХ Вјекослав Вуковић рекао је да се због терористичких дјела која су починила лица из БиХ поставља озбиљно питања да ли је индоктринација страних бораца у БиХ из одреда "Ел муџахид" усмјерена ка домаћем становништву и појединцу успјела.

"Ако јесте, мислим да имамо велики проблем о којем треба јавно проговорити без рукавица и скривања под тепих јер сваки догађај тог типа БиХ враћа назад и удаљава са европског пута", истакао је Вуковић за "Хрватски тједник".

На питање зашто се власт и јавност устручавају рећи да сви досадашњи велики терористички напади у БиХ имају рукопис вехабија, Вуковић је рекао да то није само рукопис вехабија или вехабизма уопште, те да се не смије допустити било који облик вријеђања вјере, јер се тада долази у позицију говора мржње, која умјесто партнера ствара противника.

"Сви сљедбеници вехабизма немају радикалне намјере, али чињенично сви који су починили терористичка дјела у БиХ имали су додир са вехабизмом у већем или мањем облику", рекао је Вуковић.

Он је нагласио да видео порука коју су упутили припадници терористичке организације "Исламска држава", у којој позивају на убиства, тровања хришћана... представља пријетњу БиХ у цјелини, јер ниједан терористички напад не познаје вјеру, нацију или било коју другу припадност, а ту је ријеч и о врбовању и јавном позивању на терористичке активности, што је кажњиво по законима БиХ.

Он је истакао да додатни проблем представља чињеница лаганог стављања ових садржаја на интернет, који с једне стране јасно исказају намјеру подстицања и врбовања, а са друге тај видео материјал постаје доступан дјеци и младима.

"Дефинитивно морамо уредити област интернет провајдера који ђелују без контроле осим лиценцирања, да их учинимо одговорним за садржаје које стављају на веб странице или које пропуштају својим комуникацијским каналима", нагласио је Вуковић, изразивши наду да ће БиХ препознати потребу за оваквим ђеловањем.

Он је навео да тероризам није само регионални или проблем само БиХ, већ глобални проблем.

Када је ријеч о потенцијалној опасности од терористичкиг дјеловања, каже Вуковић, степен угрожености БиХ је исти као и у другим земљама, посебно ако се узме у обзир њен геостратешки положај, учествовање у глобалној антитерористичкој коалицији и доношење планских и стратешких докумената које је сврставају у ред земаља које се озбиљно супротстављају тероризму.