latinica  ћирилица
25/06/2015 |  10:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Хоџес: Конфликт са Москвом ће трајати више година

Главнокомандујући америчке војске у Европи генерал Бен Хоџес вјерује да ће конфликт са Москвом трајати још пар година и истиче да предсједник Русије Владимир Путин жели да ствара раздор између европских држава чланица НАТО и САД.
Бен Хоџес (Photo: Alan Lessig/ / Staff) -
Бен Хоџес (Photo: Alan Lessig/ / Staff)

Због тога, како је рекао у интервјуу бечким дневницима "Стандард" и "Пресе", неопходно је да запад образривије прати како Москва, на пример у медијима у Њемачкој и Италији, инвестира.

Најновије жустре реакције Кремља о плановима НАТО за стационирање тешке опреме у источној Европи он сматра свјесном претјераном реакцијом.

"Ради се о претјераној реакцији. Погледајте само бројке - око 250 тенкова, наоружаних возила и хаубица, које ће бити расподјељене на седам држава", указао је Хоџес.

На питање да ли би Русија могла напасти државу чланицу НАТО амерички генерал је рекао да се нада да не може.

"Међутим, не познајем никог ко је рачунао с тим да ће бити нападнут Крим. Моја одговорност као команданта је да припремим снаге за све могуће случајеве. Сигуран сам да Путин не жели никакву борбу са НАТО, али сам исто тако увјерен да жели да види распад НАТО", нагласио је он додајући да се ради о застрашивању како би потенцијални агресор био одвраћен од напада.

Као назнаку да Русија тежи да ствара раздор између европских чланица НАТО и САД амерички генерал види у количини новца коју Москва инвестира у медије у Европи.

"Раша Тудеј троши велике своте новца у Њемачкој, али и Италији. То је хибридни рат. Нема дугих колона руских тенкова који упадају у неку земљу, већ се ради на одржавају температуре тјесно испод 100 степени, да се право изврће, информације шире и подстиче сумња", објаснио је Хоџес. Он упозорава да би Русија могла створи сценарио у једној земљи НАТО и онда каже и да мора дјеловати како би заштитила етничке Русе.

Хоџес је нагласио да ова врста рата није ништа непознато, указујући на чињеницу како је започео Други свјетски рат - на оптужбама, дезинформацијама.

Важно је, како истиче, да демократске државе на западу утврде како ће опстати на информативном простору ако једна страна користи лажне информације умјесто ракета и артиљерије.

Упитан о броју руских војника у Украјини Хоџес је казао да је немогуће дати тачне бројке, јер се могу мијењати у року од два сата, пошто постоји мноштво помјерања на руско-украјинској граници.

Према његовим ријечима несумњиво постоји систем за ваздушну одбрану, ракете дугог домета и средства за електронско вођење рата.

"Толико ракета је испаљено да је немогуће да се оне праве у подруму једне зграде, већ та опрема долази из индустријске базе једне државе која обезбјеђује стално снабдијевање муницијом и горивом", подвукао је Хоџес.

Он је истакао да не представља никакво кршење споразума НАТО-Русија што САД обучава украјинске војнике на захтјев Кијева.

"Могу само подсјетити како је генерал Грачов 1995. дошао у сједиште НАТО како би разговарао како руски војници могу бити укључени у БиХ. Он је добио аплауз. Ми људи у униформи желимо сарадњу и можемо брзо да се вратимо сарадњи чим се Русија повуче са Крима, поштује сувернеитет Украјине и контролише побуњенике", поручио је Хоџес.

Најаву Русије да ће произвести 40 нових нуклеарних ракета он је окарактерисао неодговорном. "Шта је запад учинио да Путин вјерује да му је потребно 40 нових нуклеарних оружја. Ништа. Ко га је провоцирао", упитао је он додајући рекавши да је ово проблем који ће потрајати пар година.

Истовремено је нагласио да би разоружање, усљед овакве агресије, само охрабрило неког попут предсједника Путина.