latinica  ћирилица
25/06/2015 |  11:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Милијарде за обнову Непала, Индија даје највише новца

Непал ће добити милијарде долара за обнову од земљотреса, најавили су данас страни донатори и агенције, од којих је највећу донацију, у износу од милијарду долара, понудила Индија.
Земљотрес у Непалу - Фото: AP
Земљотрес у НепалуФото: AP

Ипак, обећана количина новца недовољна је да би се Непал опоравио од два снажна земљотреса, у којима је живот изгубуло више од 8.800 становника, а милиони остали без својих домова, преноси АП.

Највећу донацију најавила је Индија, која је понудила милијарду долара на једнодневној донатроској конференцији у Катмандуу.
"Непал и Индија дијеле тренутке среће и туге. Из тог разлога, морамо да блиско сарађујемо у случајевима несреће и помогнемо једни другима како би се изборили са катастрофама", рекла је индијска министарка спољних послова Сушма Сварај.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји обећао је да ће његова земља обезбиједити 483 милиона долара за обнову Непала послије земљотреса.

Јапан је поручио да ће обезбиједити 260 милиона долара, а Сједињене Америчке Државе понудиле су 130 милиона долара.
Азијска развојна банка обећала је зајам од 600 милиона долара, а Свјетска банка је раније најавила да ће Непалу дати зајам од пола милијарде долара.

Непал је саопштио да ће обнова од земљотреса коштати око 6.7 милијарди долара.
Министар финансија Непала Рам Шаран Махат објаснио је да ће се због земљотреса повећати трговински дефицит земље, док ће резерве стране валуте остати на одговарајућем нивоу усљед повећања прилива из иностранства.

Он је истакао да је сасвим сигурно приходи у текућој фискалној години бити за осам одсто мањи од планираних.
"Из тог разлога тражимо од наших развојних партнера да попуне растући фискални дефицит у наредних три до пет година", нагласио је министар.

У два земљотреса јачине 7.8 и 7.3 степена Рихтерове скале, који су погодили Непал 25. априла и 12. маја, погинула је 8.841 особа, а око 875.000 приватних и владиних структура је уништено, саопштио је владин Центар за одговор у хитним случајевима.