latinica  ћирилица
25/06/2015 |  14:17 | Аутор: СРНА

Босић: Искуства БиХ могу помоћи рјешавању актуелних проблема

Члан Сталне делегације парламента БиХ у парламенту Савјета Европе Младен Босић рекао је да БиХ током предсједавања Савјетом Европе не може ријешити питање односа Јерменије и Азербејџана, Русије, Украјине и Запада, али да искуством из крвавог рата може помоћи осталима да извуку поуку шта значи не рјешавати политичка питања мирним путем.
Савјет Европе у Стразбуру - Фото: СРНА
Савјет Европе у СтразбуруФото: СРНА

Босић је изјавио да је Трећи дио редовног годишњег засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе, која је одржана у Стразбуру, протекла под утиском ситуације у Украјини и санкција уведених према Русији и уз сукоб Јерменије и Азербејџана.

Он је подсјетио да су у сарадњи са Секретаријатом Савјета Европе договорени приоритети предсједавања БиХ, који су више друштвеног него политичког карактера и оно што је примјерено БиХ и у чему би земља могла дати допринос.

"БиХ осим што предсједава и има активнију улогу у овом периоду и овој сесији није и неће сигурно бити тема до априла када завршава предсједавање Савјетом Европе. Иако је земља у проблемима и има великих политичких турбуленција, организацијом руковођења Савјетом Европе показала је да може доћи до договора који би могао дати неке резултате", рекао је Босић.

Он вјерује да током предсједавања БиХ Савјетом Европе неће бити већих проблема, што је сасвим довољно од земље каква је БиХ, а то ће и позитивно утицати на њен имиџ.

"Не само из БиХ него са читавног западног Балкана треба почети слати позитивне сигнале. До сада је све што је ишло из региона у свијет било у негативном контексту неког сукоба и негативан имиџ који је створен у међународној заједници посљедица је унутрашњих сукоба", рекао је Босић.

У раду Трећег дијела редовног годишњег засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе учествовала је Стална делегација Парламентарне скупштине БиХ у европском парламенту коју чине предсједавајући делегације Сенад Шепић, замјеник предсједавајућег Борјана Кришто, те чланови Сталне делегације Милица Марковић, Младен Босић и Жељко Комшић.