latinica  ћирилица
25/06/2015 |  15:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Асанж: Вријеме да европске владе предузму акцију

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж рекао је вечерас на француској ТВ да је дошло вријеме да европске владе предузму легалну акцију у вези америчког прислушкивања након што су објелодањени документи који откривају да је Вашингтон прислушкивао тројицу француских предсједника.

Асанж је говорећи за ТВ станицу ТФ1 позвао Француску да преузме вођство и покрене парламентарну истрагу о активностима страног шпијунирања, јавио је АФП.

Он је додао да слиједе и друга значајна открића, навела је француска агенција.

Француски предсједник Франсоа Оланд саопштио је раније данас да је разговарао са предсједником САД Бараком Обамом о наводима о америчком прислушкивању француских лидера и да је Обама поновио обећање да ће се престати са тактикама шпијунирања "неприхватљивим међу савезницима".

Премијер Француске Мануел Валс рекао је данас да САД морају да ураде све што је у њиховој моћи да поправе односе са његовом земљом, након извјештаја да су Американци шпијунирали француског предсједника Франсоа Оланда и двојицу његових претходника.

Викиликс је у уторак увече објавио документа означена као "Повјерљиво" према којима су америчке безбједносне службе шпијунирале Жака Ширака, Николу Саркозија и садашњег предсједника Оланда, у периоду од 2006. до 2012, тако што су прислушкивали њихове телефонске разговоре и пресретали њихову електонску преписку.