latinica  ћирилица
25/06/2015 |  15:59 | Аутор: Б92

Кредитори незадовољни новим планом Грчке

Грчка влада је предала кредиторима ревидирани план реформи за добијање преостале финансијске помоћи.

Преговори у минут до 12 данас нису донијели споразум, па су кредитори и Грчка на састанак Еврогрупе послали засебне приједлоге споразума.

- Предсједник Европског савјета Доналд Туск изјавио је да упркос тешкоћама, предосјећа да ће преговори за споразум Грчке и кредитора имати срећан крај.

"Ради се и сигурно ће бити потребно још много сати. Посљедњи сати су заиста кључни, али имам добар предосјећај да ће, за разлику од Софоклових трагедија, ова Грчка прича имати срећан завршетак", рекао је Туск.

Ипак, њемачка канцеларка Ангела Меркел, не дијели Тусково мишљење.

- Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле рекао је новинарима у Бриселу да није задовољан преговорима и прИЈедлозима Грка.

"Грци су прИЈе направили корак уназад. Сада смо прије на удаљенијим него на приближнијим позицијама".

- Аустријски министар финансија Хан Јерг Шелинг изенађен је одсуством осјећаја за ургентности међу представницима Грчке у преговорима за пакет помоћи којим би Атина избјегла банкрот.

"Заиста је изненађујуће како лежерно Грчка дјелује и стално долазе с новим захтјевима", рекао је Шелинг.

- Предсједник Еврогрупе Јерон Дијселблом потврдио је да договор Грчке и кредитора још није постигнут.
"Једина ствар коју смо представили еврогрупи јесу приједлози институција, за које немамо сагласност Грчке", изјавио је Дајселблум.

- Неколико министара утрчало је на састанак без ријечи, укључујући шефа ЕЦБ Марија Драгија. Ипак има и оптимиста. Министар за економска питања у ЕУ Пјер Московиси рекао је да договор на дохват руке.

Кредитори захтЈевају да превремено пензионисање буде у потпуности укинуто, а старосна граница за одлазак у пензију подигнута са 62 на 67 година до 2022, а не 2025, како је предложила званична Атина. ПодсЈетимо, првобитно је била зацртана 2036. за овај план.

Поред тога, кредитори инсистирају да стопа ПДВ-а за ресторане скочи на 23 са садашњих 13 одсто. Грчка страхује какав би толики раст ПДВ-а имао утицај на туристички сектор и да ће однијети на хиљаде радних мјеста.

Од Грчке се такође захтјева да корпоративни порез подигне са 26 на 28 одсто, као и да војни буџет среже за 400 милиона евра, умјесто 200 милиона колико је предложила грчка влада.

Кредитори траже и укидање посебне стопе ПДВ-а за резиденте егејских острва.

Послије вишедневних преговора, премијер Алексис Ципрас је промијенио приједлог реформи које Грчка треба да спроведе да би добила неопходан зајам.

Он се такође пожалио да је Међународни монетарни фонд у посљедњем тренутку изнио услове о томе како те реформе треба да се спроводе.

Како преноси Гардијан, у новим преговорима за сада је прошао приједлог да се порез на луксузне јахте дигне са 10 на 13 одсто.

 

.