latinica  ћирилица
25/06/2015 |  17:23 | Аутор: СРНА

Марковић: БиХ направила одређене помаке

БиХ је направила одређене помаке, али јој треба још времена и стрпљења да испуни неке обавезе које од ње очекује Савјет Европе, изјавила је у Стразбуру члан сталне делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић.
Милица Марковић - Фото: СРНА
Милица МарковићФото: СРНА

Марковићева је рекла да су чланови сталне делегације Парламентарне скупштине БиХ били веома активни током редовног годишњег засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе које је данас завршено у Стразбуру с обзиром на предсједавање БиХ овом најстаријом европском асоцијацијом.

- Имали смо обавезе и активности које имамо редовно у Савјету Европе и комитетима, али је било и обавеза проистеклих из предсједавања БиХ Комитетом министара Савјета Европе - навела је Марковићева.

Према њеним ријечима, током ове сједнице било је догађаја који су скренули пажњу парламентараца из Савјета Европе на БиХ, а ријеч је о културним манифестацијама које су се одвијале неколико дана у Стразбуру.

Марковићева је истакла да су веома запажено и упечатљиво прошла и обраћања министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка и јучерашње предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, која су била и повод за посланичка питања у вези са ситуацијом у БиХ.

- За сталну делегацију Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе ово засједање било сасвим другачије од ранијих која су била релаксиранија - додала је она.

Марковићева сматра да се наставља континуитет који је почео октобру 2013. године када је усвојен посљедњи извјештај Мониторинг комитета о БиХ и, на неки начин, мало опуштеније гледа на БиХ и разумију се проблеми и комплексност која постоји у овој земљи.

- Сада и колеге посланици боље разумију нашу ситуацију него што је то био прије случај, што се видјело према питањима посланика и одговорима које је давао Иванић - рекла је Марковићева.

Она је истакла и да посланици у Савјету Европе, иако им је требало дуго времена, полако разумијевају комплексност односа у БиХ тако да више она није у првом плану, као и због чињенице да постоје друге неуралгичне тачке у Европи.

- БиХ је на неки начин направила одређене помаке, али јој треба још времена и стрпљења да неке друге своје обавезе испуни које Савјет Европе од ње очекује - додала је Марковићева.

У раду Трећег дијела редовног годишњег засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе у Стразбуру је учествовала стална делегација Парламентарне скупштине БиХ коју чине предсједавајући делегације Сенад Шепић, замјеник предсједавајућег Борјана Кришто, те чланови Милица Марковић, Младен Босић и Жељко Комшић.