latinica  ћирилица
26/06/2015 |  10:08 | Аутор: СРНА

Тегелтија: ММФ свјесно блокирао договор о новом кредиту

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да у овој години неће бити стендбај-аранжмана са ММФ, јер је као услов за кредит постављено све оно за шта се знало да не може добити сагласност Српске.

- Није постојало нимало или је постојало веома мало спремности да буде постигнут договор о економским реформама, превасходно од ММФ - рекао је Тегелтија, истичући да је Република Српска учинила све да договор буде постигнут.

Он је навео да је на сједници Фискалног савјета БиХ јасно речено да не постоји могућност да Влада Српске прихвати предложени текст писма намјере ММФ за БиХ, јер у том писму нису уважени приједлози и сугестије Владе Српске.

- Све против чега је Српска била нашло је мјесто у том документу. Писмо је написано по принципу узми или остави, а за нас није било прихватљиво да се на тај начин разговара - рекао је Тегелтија, преносе медији.

Према његовим ријечима, све што је дефинисано писмом намјере Мисије ММФ за БиХ написано је тако да новца не буде у 2015. години.

- Влада Српске, све што је у њеној надлежности, укључујући и ребаланс буџета, доносиће у редовној скупштинској процедури и обезбиједиће несметано функционисање институција у 2015. години - рекао је Тегелтија, истичући да у Српској ништа не недостаје и да редовно измирује своје обавезе.

Он каже да је Република Српска у протеклих шест мјесеци "живјела" без новца ММФ, иако је имала аранжман са овом институцијом, те да ће тако бити и у наредних пола године.

Тегелтија је навео да је Влада Српске и даље спремна да разговара са Европском комисијом, Свјетском банком и и ММФ да би био постигнут договор о економским реформама у БиХ.

- Те реформе, међутим, треба да имају за циљ бољи живот у БиХ, а не да служе за испуњавање ставова неких представника међународне заједнице - рекао је Тегелтија.