latinica  ћирилица
26/06/2015 |  11:06 | Аутор: СРНА

У Полицији РС нови софтвер за форензику

У Бањалуци су данас додијељени сертификати за шесторо припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, који су прошли обуку за кориштење софтвера КОДИС /Combined DNA index system/.

Директор Полиције Српске Гојко Васић рекао је да ће овај софтвер, који служи за похрањивање профила ДНК, осавременити Криминалистичко-технички центар, односно Јединицу за форензику.

Он је истакао да ће КОДИС софтвер омогућити формирање квалитетне базе података не само за потребе полиције Српске, већ и за међународне потребе.

Васић је рекао да ће сертификована лица успјешно и професионално користити овај систем и бити гаранција да ће у потпуности бити заштићени лични подаци унесени у базу података.

Он каже да се у овој бази података не може налазити нико ко није осумњичен и осуђен за одређено кривичнио дјело.

Софтвер КОДИС донација је америчког Федералног истражног бироа посредством Међународног програма Министарства правде САД за обуку и помоћ у криминалистичким истрагама /ИЦИТАП/.

Директор ИЦИТАП-а у БиХ Чарлс Бенет рекао је да је ово још један корак сарадње на међународном нивоу, додајући да полиција Српске сада има одређен број стручњака који су обучени да ову земљу направе сигурнијом, а њихов рад се може користити свугдје у свијету.

Подсјетивши да криминалци не поштују границе, Бенет је нагласио да су организовани криминал, трафикинг, тероризам и кријумчарење активности које се обављају на међународном нивоу и да ће полиција Српске сада бити у могућности да унаприједи свој рад и учини сигурнијим грађане свугдје у свијету.