latinica  ћирилица
26/06/2015 |  16:28 | Аутор: СРНА

Решић: Нови закони о локалној самоуправи

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић најавила је данас да ће бити израђени нови закони о локалној самоуправи и радним односима у јединицама локалне самоуправе с циљем дефинисања свих актуелних проблема на терену.
Лејла Решић - Фото: СРНА
Лејла РешићФото: СРНА

Решићева је истакла да ће на изради закона, осим ресорног министарства, учествовати пет начелника и градоначелника чланова Савеза општина и градова, представници министарстава правде и унутрашњих послова, Одбора за локалну самоуправу Народне скупштине Српске, академске заједнице и други.

"Идеја је да прецизно дефинишемо све оно у вези са чим сада имамо проблем на терену, јер је очигледно да је оно што је примјењивано у протеклих десет година сада постало једна врста непознанице", рекла је Решићева у Станарима након састанка Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске.

Решићева је навела да је на данашњем састанку истакнуто да је такво стање непотребно и да ће се брзо радити на новим законима како би имали јаке локалне заједнице.

Одговарајући на питање новинара о промјени начина расподјеле средстава неразвијеним и изразито неразвијеним општинаама, Решићева је рекла да је став Владе Српске да ће до промјена доћи уколико све локлане заједнице донесу јединствену одлуку.

"На захтјев ресорног министарства, Уставни суд Републике Српске прогласио је неуставном одлуку начелника општине Кнежево да сам донесе одлуку о привременом финасирању", рекла је Решићева.

Она је навела да буџет доноси Скупштина општине на приједлог начелника или инцијативу одборника, те да имају могућност да то и ураде.

"Уколико то не ураде у законом предвиђеном року, министарство ће их путем правобранилаштва тужити и тражити од суда привремену мјеру финансирања у складу са законом", рекла је Решићева.