latinica  ћирилица
27/06/2015 |  09:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Пусић: Прослава годишњице Олује није славље страдања људи

Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић изјавила је јуче да су у завршници рата у Хрватској страдали многи Срби из Хрватске, али да прослава годишњице "Олује" није слављење страдања људи, него дана кад је, како је рекла, коначно поражена злочиначка политика Слободана Милошевића.
Весна Пусић - Фото: СРНА
Весна ПусићФото: СРНА

Министарка је то изјавила реагујући на одлуку Владе Србије да 5. август почне да обиљежава као Дан сјећања на страдале и прогнане Србе, као што се обиљежава Видовдан и Дан пробоја логораша из усташког логора Јасеновац.

- Нико не слави страдање људи чега је било у завршетку свих ратова, па тако и овог. Све невине жртве ратова на територији бивше Југославије, које је све редом започела политика Слободана Милошевића, заслужују жаљење, саучешће и поштовање, али злочиначка Милошевићева политика која је почела рат 5. августа 1995. у Хрватској је дефинитивно поражена и окончана - рекла је Пусићева.

Према њеним ријечима, чињеница је да су у завршници рата, који је Милошевић водио у Хрватској, страдали и многи Срби из Хрватске и Босне и Херцеговине.

- Жртве су, нажалост, саставни дио сваког рата - наводи се у изјави и понавља да је тај рат почела тадашња Србија.

Она сматра да би сви требало да поштују чињеницу да је Хрватска 5. августа 1995. поново уједињена након, како је рекла, вишегодишње окупације и да је то дан када је Хрватска поновно ујединила своју територију.