latinica  ћирилица
27/06/2015 |  09:50 | Аутор: СРНА

Бањалучани на највишем врху Сјеверне Америке

Чланови Планинарско-алпинистичког клуба "Самит" из Бањалуке Мирослав Бундало и Мирослав Тривић извели су успон на највиши врх Сјеверне Америке Денали - Мек Кинли на надморској висини од 6.194 метра, најхладнију планину свијета.
Бањалучани се попели на најхладнији врх свијета Денали - Мек Кинли (6.194м) - Фото: СРНА
Бањалучани се попели на најхладнији врх свијета Денали - Мек Кинли (6.194м)Фото: СРНА

Самостална експедиција "Аљаска 2015" изведена је од 13. до 22. јуна, а сам врх је "испењан" након само 10 дана, с обзиром на то да је уобичајено пењање од 16 до 25.

Бундалу и Тривићу ово је четврти успон од седам, након највишег врха Европе Елбруса, Африке Килиманџара и Јужне Америке Аконкагве.

Тривић је рекао да су дозволу за пењање добили од 13. јуна до 3. јула и да су успон почели одмах након слијетања у базни камп. Завршни успон почели су 22. јуна, а Тривић каже да су на њему имали пад атмосферског притиска и развој велике облачности праћене олујним облацима са Пацифика који су се задржали само на висини до 5.000 метара.

- Када смо стигли до висине од 6.000 метара вјетар је нанио велику количину облака због чега смо одлучили да одустанемо од врха за тај дан и да се спустимо назад у камп. Након што смо се спустили 400 метара, вријеме се смирило и небо рашчистило. Били смо у недоумици да ли да се вратимо или не, с обзиром на то да је већ касно а да смо доста исцрпљени. Одлучили смо се, ипак, за тријумф и поново савладали исту висину на којој смо одустали - каже Тривић.

Према његовим ријечима, на дионици под самим врхом Денали, температура је нагло пала до минус 40 степени Целзијусових, а они су остали сами, јер су се све експедиције спустиле у камп.

- На врх смо стигли у поноћ изузетно уморни, а у камп смо се спустили потпуно исцрпљени од висине, успона и хладноће након 17 сати напорне активности - рекао је Тривић.

Бундало каже да су за десетак дана експедиције смршали више од 10 килограма, што довољно говори о тежини успона, док је на њихов организам додатно утицала и чињеница да је у области поларног појаса тренутно љето и да дан траје 24 часа.

- С обзиром на то, да смо се на врх попели десетак дана раније од планираног, сад нам преостаје да чекамо лет који је тек 6. јула. До тад ћемо одмарати у Енкориџу, а два дана по повратку у Бањалуку идемо на нову експедицију на Мон Блан. Желимо да захвалимо породицама којима је сигурно било теже него нама и пријатељима који су били уз нас све вријеме - рекао је Бундало.

Он тврди да су им свакодневне и напорне припреме узимале много времене, али да их је највише исцрпљивала потрага за спонзорима.

- За ову експедицију нам је недостајало много новца тако да до посљедњег дана нисмо били сигурни да ли ћемо отићи или не. На крају смо од пријатеља позајмили један дио новца, али је и то било недовољно за затварање финансијске конструкције, због чега смо морали да штедимо на многим стварима, између осталог и на храни, тако да смо јели само једном дневно и то кесицу инстант хране коју смо дијелили на пола - каже Бундало.

Он је посебну захвалност изразио спонзорима, међу којима су предсједник Републике Српске Милорад Додик, Министарство породице, омладине и спорта, Министарство трговине и туризма, Планинарски савез Републике Српске, град Бањалука, Бањалучка пивара, Тојота БиХ и Еурохерц осигурање.

Денали је највиша планина Сјеверне Америке која се налази у централном дијелу Аљаске. Најхладнија је планина на свијету и са измјерених минус 83 степена Целзијусова четврта је најхладнија тачка на планети.

Денали је први пут освојен 1913. године. Ова планина има најтеже климатске услове за пењање у свијету, због чега је многи користе као припрему за пењање врхова виших од 8.000 метара на Хималајима, укључујући и Еверест.