latinica  ћирилица
27/06/2015 |  10:06 | Аутор: СРНА

Унија студената: Политичари из Српске да не иду у Сребреницу 11. јула

Унија студената Републике Српске апеловала је да политичари из Српске не иду на комеморацију жртвама у Сребреници 11. јула јер, како наводе, жртве заслужују поштовање, а не политикантство.

Унија студената Републике Српске сматра исправним став студената београдског Универзитета који су позвали премијера Србије Александра Вучића да не иде на комеморацију у Сребреницу.

Ова организација тврди да хапшење ратног команданта бошњачких снага у Сребреници Насера Орића и његово изручење правосуђу БиХ нису мотивисани правом и правдом, већ да представљају манифестацију неправде и лицемјерја срачунатог на ново понижење српског народа.

Студенти у вези са дешавањима о Орићу, британском резолуцијом о Сребреници и отказивањем посјете предсједника Србије БиХ питају да ли су Срби равноправан народ у БиХ, ако у заједничким органима може да прође све што науми /бошњачки члан Предсједништва БиХ/ Бакир Изетбеговић без обзира да ли је то против интереса српског народа и зашто у заједничким органима не може да прође ниједна иницијатива из Републике Српске која се не допада бошњачким политичарима.

- Чији је Суд БиХ и каква је улога судија из реда српског народа ако та правосудна институција може да спроводи селективну правду? Зашто ћуте судије из српског народа и да ли њихово ћутање значи да бх правосуђе ради по праву и правди? Зашто родитељи српске дјеце не могу да говоре о угрожавању њихових права у школама Федерације БиХ? - наводи се у саопштењу.

Студенти питају зашто пролази сваки захтјев о промјени назива улица, грбова, празника који наводно вријеђају национални интерес бошњачког народа у Републици Српској, а нема ниједног захтјева против онога што је увредљиво за Србе у ФБиХ.

Они постављају и питање да ли се "ћутањем поручује да је у ФБиХ царство демократије, толеранције и националне равноправности?".

- Ако Изетбеговић, тријумфујући због "доброг" исхода у "случају Орић", каже да је БиХ поново успјела да заштити свога грађанина, а никада до сада није тако поступљено у случају припадника српског народа, да ли ова изјава значи да Срби нису грађани БиХ и зашто на то ћуте наши политичари? - питају из Уније студената Српске.

Студенти питају и зашто представници РС у заједничким органима саопштавају да вјерују да Тужилаштво БиХ неће подићи оптужницу против Орића, а не кажу шта ће урадити да тако не буде.

Како је могуће, истичу студенти, да закључци с протеста у ФБиХ буду основ за агенду политичких и економских реформи за цијелу БиХ и зашто се сваки пут када се дешава нешто судбинско по српски народ конструишу тобожње афере.