latinica  ћирилица
27/06/2015 |  10:19 | Аутор: СРНА

Линта подржао одлуку о обиљежавању Дана сјећања на страдале Србе

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта поздравио је заједничку одлуку влада Србије и Републике Српске да 5. август буде обиљежаван као Дан сјећања на прогнане и страдале Србе.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

"Коначно су прогнани и страдали Срби у оружаним сукобима на подручју бивше Југославије током деведесетих година /20. вијек/ добили свој дан. Та одлука ће њима или њиховим породицама дати нову шансу да упознају међународну јавност о масовним злочинима над српским народом и да инсистирају на процесуирању свих ратних злочинаца и одавању почасти свим жртвама без обзира на националну и вјерску припадност", наводи Линта у саопштењу.

Он је подсјетио да на тај исти датум Хрватска слави "Олују", односно протјеривање Срба са њихових вјековних огњишта.

Линта истиче да је један од предуслова мира и стабилности у региону да српски народ памти и преноси на млађе генерације истину о страдању својих сународника на подручју данашње Хрватске, БиХ и Косова и Метохије током четрдесетих и деведесетих година прошлог вијека.

"Ако то не будемо чинили или ако будемо дозвољавали да се негирају или умањују српске жртве онда пријети опасност да нам се исто зло понови у наредном периоду", оцијенио је Линта.

Због тога је, тврди Линта, важно развијање културе сјећања, јер не значи позивање на освету већ подстиче на међусобно разумијевање и поштовање грађана који живе на западном Балкану.

Владе Србије и Републике Српске донијеле су јуче на сједници у Београду одлуку да заједнички обиљежавају 5. август као Дан сјећања на страдале и прогнане Србе.